TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Harjoitustöiden aiheet

Otsikoiden vieressä on aiheesta vastaavan assistentin nimi. Assistentit opastavat töiden teoissa vastaanottoaikoinaan huoneessa SI210 seuraavina aikoina:

Elena Sirén ma 10-12
Mari Sipilä ke 14-16
[Aloitus] [Aiheet] [Päiväkirja] [Anominen] [Teksti] [Kuvitus] [HTML] [Palautus] [Arvostelu]

Eetterissä Internet (Mari)
Mitä eri mahdollisuuksia wLAN tarjoaa? Miten sen avulla sujuu esim. Internet-käyttö kotoa käsin ja mitä tämä merkitsee eri palveluntarjoajien kilpailulle? Vertaile muihin ratkaisuihin, esim. ISDN ja ADSL.
UMTS - Unlimited Money to Spend? (Elena)
Mikä on UMTS ja miksi siihen ollaan valmiita panostamaan niin paljon rahaa? Tarkastele aihetta teknisestä, taloudellisesta ja poliittisesta näkökulmasta.
Generation 2½ (Mari)
Toisen sukupolven matkapuhelinverkot ja niiden parannellut versiot. Mikä erottaa GPRS:n kolmannen sukupolven verkoista? Millä aikataululla GPRS tulee, ja mitä se merkitsee käytännössä (myös taloudellinen ja yhteiskunnallinen merkitys)
Verkonhallinta (Elena)
Mitä kaikkea verkon ylläpitäminen vaatii? Miten verkonhallinta käytännössä toteutetaan (SNMP, MIB)?
Siirtyykö puhelinliikenne Internettiin? (Mari)
Mikä on Quality of Service? Mitä se merkitsee puhelinliikenteelle, entä Internetille? Mitä ongelmia sen toteuttamisessa on? Digitaalisen konvergenssin toteutuminen.
Liikenteen lajit (Elena)
Miten liikennettä voidaan luokitella (reaali-aikainen/ei reaali-aikainen, virhesietoinen/virheherkkä)? Erilaisten liikennelajien vaatimukset ja mahdollisuudet.
Mobiliteetin ongelmat (Mari)
Mitä se mobiliteetti oikein on? Miksei se vielä oikeasti kunnolla toimi?
Virheenkorjaus (Elena)
Miten virheitä korjataan? Milloin niitä ei tarvitse korjata ja milloin korjaaminen on taas välttämätöntä? Millaisia vaatimuksia/mahdollisuuksia eri tiedonsiirtoprotokollat virheenkorjaukselle aiheuttavat?
Satelliittipuhelimien tulevaisuus (Mari)
Muutama surullisenkuuluisa satelliittipuhelinyritys on jo kääntänyt kipponsa nurin. Miten muilla menee? Mikä on tulevaisuus? Miten (ns.) GSM:llä voi soittaa satelliittipuheluita? Miten asiasta kirjoitellaan lehdissä?
Telepolitiikka (Elena)
Millaista on telepolitiikka meillä ja muualla? Miten se vaikuttaa telealan kehitykseen? Salausalgoritmit, salakuunteluoikeudet, taajuusalueitten jakaminen, UMTS-luvat.
Viimeinen maili - laajakaistayhteyksien pullonkaula? (Mari)
Uudet tekniikat nakertavat puhelinyhtiöiden perinteistä monopolia. Mitä mahdollisuuksia ne tarjoavat kotitalouksien nettiyhteyksille?
Optinen tiedonsiirto (Elena)
Optinen tiedonsiirto kehittyy huimaa vauhtia. Missä ollaan nyt? Mitä optinen kytkentä merkitsee tiedonsiirrolle ja miksi siihen halutaan siirtyä? Mitä sillä kaikella nopeudella sitten tehdään?
Yleistyvätkö videoneuvottalut? (Mari)
Miten videoneuvotteluyhteys toimii? Mihin ja kenelle se sopii? Kuinka paljon käytetään? Mitä se on käyttäjän näkökulmasta (edut/haitat)? (Haastatteluja, käyttäjäkokemuksia).
GPS tulee kännykkään (Elena)
Mitä hyötyä on GPS:n ja GSM:n integraatiosta? Minkälaisia palveluita se luo? Kuka niitä käyttää ja mihin hintaan? Mitä muita palveluja kännykkään voi yhdistää? Millaisia teknisiä/taloudellisia rajoituksia on?
Floppaako WAPpi? (Mari)
Kuka tarvitsee WAPpia/WAP-palveluja ja mihin hintaan? Mikä on WaPin tulevaisuus? Millainen WAP on tekniikkana ja mitä kilpailevia tekniikoita löytyy?
GSM, EMC ja terveysriskit (Elena)
Mitä vaaraa GSM:stä on ihmisille ja lentokoneille? Miksi sairaalassa ei saa käyttää kännykkää? Miten yhteensopivuusongelmat tulisi ratkaista? Mistä päästä ongelmaa ratkotaan?
Vastauksia tarpeisiin vai paljon melua tyhjästä? (Mari)
Tietoliikennetekniikan hype-ilmiöt. Luodaanko meille tarpeita jotta bisnes pyörisi vai onko kaikille uusille tekniikoille aito tilaus? Pohdi tietoliikennetekniikan kuvaa julkisuudessa ja ihmisten mielissä.
Virukset (Elena)
Mitä tietokonevirukset tietoliikennetekniikassa merkitsevät taloudellisesti / tietoturvallisuuden kannalta / muuten? Mitä muita viruksia on (WAP, EPOC) ja miten suuri merkitys niillä on? Onko WAP-virus vähemmän vaarallinen kuin Windows-virus?
Digitaalisen maailman tietoturva(ttomuus) (Mari)
Millaisin eri keinoin voidaan tietoyhteiskunnassa harjoittaa teollisuus- ja muuta vakoilua? Lukeeko joku viestisi, kuuleeko joku puhelusi? Mikä on Echelon? Miten vakoilulta voi pyrkiä suojautumaan?
Hakukoneet - löytääkö niillä mitään? (Elena)
Kuka niitä oikein tarvitsee? Miksi yksi kone on parempi kuin toinen? Miten hakukoneet toimivat? Mitä ongelmia hakukoneisiin liittyy, ja miten nämä ongelmat on tähän mennessä pyritty ratkaisemaan?
Henkilökohtaiset palomuurit (Mari)
Tuntuuko sinusta, että joku vahtii olkasi takana? Et ehkä ole niinkään väärässä. Joku saattaa todellakin pitää kirjaa siitä, millä sivuilla webissä ollessasi surffailet...
4G - mikä se on? (Elena)
Matkapuhelinten kolmas sukupolvi on vasta tulossa. Vaan mikä on neljäs sukupolvi? Mitä uutta 4G tuo nykyisiin langattomiin lähiverkkoihin?
Telelääketieteen kehitys ja ongelmat (Mari)
Mitä on telelääketiede? Mihin se sopii ja mihin ei? Millaisia ongelmia on vielä sen kehityksessä edessä?
Laskutus tietoliikenneverkoissa (Elena)
Miten hinnoittelu piirikytkentäisissä ja pakettiverkoissa eroaa? Millaisia laskutusmalleja on ehdotettu (kiinteä lasku, mitattu liikenne, eri palveluluokat)? Mitkä ovat niiden edut ja haitat?
Älykäs koti (Mari)
Miten voidaan toteuttaa kotitalous, jossa sähkölaitteet ovat yhteydessä toisiinsa ja keskuskoneelta ohjattavissa? Vastaavatko tarve ja kustannukset toisiaan?
All over IP? (Elena)
Kaikkialla puhutaan Internettiin menosta. Mitkä palvelut ovat muuttumassa IP-pohjaisiksi ja miksi? Mikä ylipäänsä on IP?
Berliinin muuri kaatui, mutta palomuurit nousevat (Mari)
Onko Internet enää avoin? Tarvitseeko lapsia suojella Internetissä? Kuka määrää, mitä netissä saa olla ja mitä ei? Onko Kiinassa tai Saudi-Arabiassa "Internet-vapaus", entä Suomessa tai jenkeissä?
Sähköinen identiteetti ja maksaminen (Elena)
Miten sähköinen kaupankäynti toimii? Kuinka maksajan henkilöllisyys voidaan olla varmistaa?

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämän sivun sisällöstä vastaavat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 24.09.2000 19:57.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/ohje/aiheet.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]
?Kysy =>Anna palautetta!