TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
 
Pääsivu
Pääsivu
 
Etätyö eri aikoina
Etätyö eilen, tänään ja huomenna
 
Hyödyt ja haitat
Etätyön hyödyt ja haitat
 
Suomessa ja muualla
Suomi/muut maat
 
Etätyö yrityksissä
Etätyö esimerkkiyrityksissä
 
Remote office
Remote office
 

Etätyön hyödyt ja haitat

(lähteenä käytetty MOL:n webbisivua: http://www.mol.fi/esf/ennakointi/etatyol5.htm)
Ennen kuin etätyöhön ryhdytään, on hyvä pohtia mitä se tuo tullessaan. Hyötyjä ja haittoja voidaan etsiä esimerkiksi työntekijän, työnantajan tai ympäristön ja yhteiskunnan näkökulmasta.
 
Työntekijän kannalta
Työnantajan kannalta
Vaikutus ympäristöön ja yhteiskuntaan
 

Työnantajan kannalta

On väitetty, että pitkällä tähtäimellä juuri työnantajat hyötyvät etätyöstä eniten. Kokonaisuudessaan yleiskustannukset vähenevät, vaikka varsinkin etätyöhön ryhdyttäessä alkuinvestoinnit aiheuttavat paljon rahanmenoa.
 
Yritysten suurin houkutus kannustaa työntekijöitään etätyöhön liittyy tuottavuuden kasvuun. Kun työntekijät ovat motivoituneita ja tyytyväisiä, he ovat entistä tehokkaampia ja yritys saa enemmän rahaa. Usein etätyöntekijät työskentelevät myös tuntimääräisesti enemmän ja stressi sekä poissaolot saattavat vähentyä.
 
Firmoilla on mahdollisuus säästää myös tilakustannuksissa, ainakin jos työntekijät suostuvat käyttämään yhteisiä työtiloja vuoropäivin. Tämä toteutuu luonnollisesti parhaiten suurissa yrityksissä, joissa riittävän moni työntekijä tekee etätyöpäiviä riittävän säännöllisesti.
 
Etätyön avulla yrityksen on mahdollista parantaa imagoaan. Valistunut, moderni, ympäristötietoinen; etätyöhön liitetään monia positiivisia mielikuvia, joita työnantajat voivat hyödyntää. Tosin ainakin ympäristötietoisuuden kohdalla on tärkeä huomata, että työmatkan aiheuttamat saasteet vähenevät vain jos tehdään kokonaisia etätyöpäiviä puolikkaiden sijasta.
 
Kun matkan merkitys vähenee, yritys voi rekrytoida osaavaa työvoimaa myös ulkomailta. Lisäksi työntekijät pysyvät todennäköisemmin palkkalistoilla, kun työnteko ei aseta rajoituksia esimerkiksi asuinpaikan suhteen.
 
Aikaisemmin ongelmaksi muodostui työnantajien epävarmuus tietoturvallisuudesta, mutta yhteyksien luotettavuus paranee koko ajan, eikä riski ole enää kovin suuri.
 
 

Tämän sivun on laatinut Katri Laakso

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 14:31.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/45/haitat2.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]