TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
 
Pääsivu
Pääsivu
 
Etätyö eri aikoina
Etätyö eilen, tänään ja huomenna
 
Hyödyt ja haitat
Etätyön hyödyt ja haitat
 
Suomessa ja muualla
Suomi/muut maat
 
Etätyö yrityksissä
Etätyö esimerkkiyrityksissä
 
Remote office
Remote office
 

Remote office - työtä toimiston ulkopuolella

Nykyajan tietotekniikka mahdollistaa monenlaisen työskentelyn kaukana työpaikalta. Kirjoitan siis tässä toimistotyöstä. Etätyö voidaan jakaa kahteen alueeseen: Matkoilla tehtävään työhön, sekä varsinaiseen kotona tai muualla tapahtuvaan pitempiaikaiseen etätyöhön
 
Monissa toimistoissa, etenkin jos käsitellään korkeammin palkattuja töitä, tietokonekanta voi hyvinkin koostua pelkästään kannettavista. Tämä mahdollistaa monipuolisen työskentelyn toimiston ulkopuolella, koska näin matkustajalla on kokoajan mahdollisuus lähes toimistotasoiseen työskentelyyn.
 
Kysymyksenä onkin, miten me tähän pääsemme? Ehkä kriittisin työväline on kannettava, joka voi olla mm. kannettava- tai käsitietokone. Yleisesti ottaen tällaiseksi laitteeksi kelpaa mikä tahansa tiedon- ja tekstinkäsittelyyn kelpaava laite.
 
Laitteessa voi olla replikoitu tai manuaalisesti kopioitu tietokanta tai yhteys voidaan järjestää langattomasti mm. www:n välityksellä. Langattomuus tuo taas esiin tiedonsiirron tarpeen. Nykyään siirtonopeudet ovat vielä hitaita, etenkin jos on tarkoitus siirtää suurempia määriä informaatiota. Myös kännykkäpuheluiden hinnat rajaavat tätä käyttöä jonkin verran, koska jatkuva reaaliaikainen yhteys maksaa paljon. Uskon kuitenkin, että tulevaisuudessa langaton tiedonsiirto tulee uudistamaan etätyötä huomattavasti ja lisäämään sen suosiota.
 
Matkalla tehtäväksi etätyöksi voidaan mielestäni laskea myös perinteinen dokumenttien kanssa puuhastelu, työpuhelut, sekä sähköpostin ja tekstiviestien lähettely. Uusi tekniikka on nostanut huomattavasti matkustelun tehokkuutta, koska nyt on mahdollista tehdä tehokkaasti työtä kulkuneuvoissa, sekä erilaisissa odottelutilanteissa. Toisaalta nämä myös luovat painetta olla tavoitettavissa ja siten tehdä töitä myös vapaa-ajalla.
 
 

Tämän sivun on laatinut Klaus Nieminen

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 14:31.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/45/remote.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]