TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
 
Pääsivu
Pääsivu
 
Etätyö eri aikoina
Etätyö eilen, tänään ja huomenna
 
Hyödyt ja haitat
Etätyön hyödyt ja haitat
 
Suomessa ja muualla
Suomi/muut maat
 
Etätyö yrityksissä
Etätyö esimerkkiyrityksissä
 
Remote office
Remote office
 

Etätyö Suomessa ja muissa maissa

Suomessa, kuten muuallakin maailmassa on tehty laajoja tutkimuksia etätyöstä ja sen vaikutuksista. Hyvä tutkimus, johon kannattaa tutustua on ESF:n (European Social Funds) Suomessa vuonna 1995 aloittaman projektin raportti. http://www.uta.fi/telework/esrraportti/frame_index.html
 
Alla olevan taulukon tiedot etätyöstä ovat vuodelta 1997 ja perustuvat ESF.n tekemään tutkimukseen. Nykyään etätyöntekijöitä on kaikkiaan 220 000 (Suomen kuvalehti 42/99, Työ tuli tekijäjänsä luokse).
 
Kuinka monta päivää kuukaudessa Kuinka monta henkilöäProsenttiosuus palkansaajista
Enintään 1 työpäivä 94 600 5%
1-2 työpäivää 70 400 4%
3-5 työpäivää 55 000 3%
Yhteensä 210 000 12%
 
Suomi on Euroopan huippumaita etätyössä, luultavasti edistyneen tietoliikenneosaamisensa ansiosta. Muuhun maailmaankin verrattuna Suomi on edistyksellinen,mutta Yhdysvalloilla on vielä vahva johtoasema. Finnish Experience with Telework tutkimuksen mukaan (http://www.tkk.utu.fi/telework/raportit/r1.html) 40% suomalaisista on kiinnostuneita tekemään etätyötä ja 54% voisi harkita tekevänsä etätyötä ainakin kerran viikossa. Kuten tutkimuksessakin mainitaan huomattavasti pienempi osa on käytännössä koskaan edes harkinnut tekevänsä etätyötä. Joka tapauksessa lukemat ovat huipputasoa Euroopan mittakaavassa. Saksassa vastaavat prosenttiosuudet olivat alle 30% ja 36% ja Espanjassa 42% ja 45%.
 
Yhdysvallat on muuta maailmaa edellä etätyön tekemisessä. Kotityön tekijöitä oli vuonna 1994 40 miljoonaa ja varsinaisia etätyöntekijöitä 8 miljoonaa ( http://www.sqc.fi/~pyykkma/eta/etat10.htm). Luvun arvellaan kasvavan huomattavasti seuraavan kymmenen vuoden aikana.
 
 

Tämän sivun on laatinut Klaus Nieminen

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 14:31.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/45/suomi.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]