TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
 
Pääsivu
Pääsivu
 
Etätyö eri aikoina
Etätyö eilen, tänään ja huomenna
 
Hyödyt ja haitat
Etätyön hyödyt ja haitat
 
Suomessa ja muualla
Suomi/muut maat
 
Etätyö yrityksissä
Etätyö esimerkkiyrityksissä
 
Remote office
Remote office
 

Etätyön hyödyt ja haitat

(lähteenä käytetty MOL:n webbisivua: http://www.mol.fi/esf/ennakointi/etatyol5.htm)
Ennen kuin etätyöhön ryhdytään, on hyvä pohtia mitä se tuo tullessaan. Hyötyjä ja haittoja voidaan etsiä esimerkiksi työntekijän, työnantajan tai ympäristön ja yhteiskunnan näkökulmasta.
 
Työntekijän kannalta
Työnantajan kannalta
Vaikutus ympäristöön ja yhteiskuntaan
 

Työntekijän kannalta

Useimmiten työntekijän suurin motivaatio aloittaa etätyö liittyy työmatkassa säästettävään aikaan ja rahaan. Varsinkin pitkillä matkoilla tai suurkaupunkien ruuhkissa ajatus, että voisi viettää matka-ajan mukavammin, tuntuu houkuttelevalta. Myös lounasruokailu hoituu monesti edullisemmin kotona.
 
Toinen tärkeä seikka on joustavuus. Töitä voi tehdä itselleen mieluisassa ympäristössä ja itselleen sopivaan aikaan. Työn voi välillä keskeyttää kävelylenkin tai ostosreissun ajaksi ja etätyöntekijä voi työskennellä siihen aikaan vuorokaudesta kun kokee olevansa vireimmillään - vaikka keskellä yötä!
 
Kun työpaikka on kotona, monen ihmisen on helpompi tasapainottaa perhe- ja työelämänsä entistä tyydyttävämmin. Lähellä perhettä on helpompi hoitaa myös sen velvoitteet työn ohessa. Lastenhoito on silti syytä järjestää erikseen.
 
Yleensä kotona saa suuremman työrauhan kuin toimistolla, joten ihmisen on helpompi keskittyä, työteho kasvaa ja lyhyemmässä ajassa saa aikaa enemmän. Varsinkin jos työpaikalla on huono ilmapiiri tai siellä esiintyy suoranaista kiusaamista, on etätyö hyvä ratkaisu. Toisaalta monet saattavat kokea liian rauhalliset olosuhteet tylsiksi ja virikkeettömiksi.
 
Etätyötä tehtäessä työn sisältö korostuu, koska työpaikan totuttu kahvipöytäkeskustelu puuttuu ja ihminen on työnsä kanssa yksin. Tämän takia työntekijän on todella oltava kiinnostunut työstään ja koettava se mielekkääksi, jotta hän jaksaisi tehdä sitä myös etätyönä.
 
Kun matka ei rajoita työntekoa, ihmisten työllistettävyys paranee, eikä aina tarvitse vaihtaa asuinpaikkaa työn perässä. Myös eri tavoin vammaiset ihmiset voivat löytää avun etätyöstä ja päästä helpommin ns. tavallisten ihmisten töihin.
 
Etätyöstä saatavat hyödyt vahvistavat työmotivaatiota. Ihmisen ollessa tyytyväinen työhönsä ja työntekoonsa on hän myös motivoitunut sitä tekemään.
 
Loppuunpalaminen on ilmeinen vaaratekijä myös etätyöntekijöiden keskuudessa. Kun tarvittavat koneet ja laitteet työn tekemiseksi ovat aina lähellä, voi olla vaikeaa erottaa työtä ja vapaa-aikaa toisistaan. Kännyköiden ja sähköpostin aikakaudella ainainen tavoitettavuus lisää vielä tätä riskiä.
 
Kokopäiväisesti etätyötä tekevillä on vaarana eristäytyä sosiaalisesti muusta maailmasta. Tästä syystä etätyötä suositellaankin tehtäväksi vain parina päivänä viikossa. Myös nouseva työura saattaa pysähtyä, jos ihminen ikään kuin jymähtää paikalleen tekemään etätyötä.
 
 

Tämän sivun on laatinut Katri Laakso

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 14:31.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/45/haitat.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]