TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


Nämä sivut on tehty Teknillisen Korkeakoulun Teletekniikan perusteet (S-38.118) -kurssin harjoitustyönä.
Näille sivuille on kerätty tietoa meriliikenteen hätäviestinnästä.

Tekijät:
Antti Hänninen (Sivujen suunnittelu)
Petri Mäenpää (Kuvat, sivujen suunnittelu)
Petteri Kuosmanen (Tiedon kokoaminen, sivujen suunnittelu)


1. Yleistä merenkulun hätä- ja turvallisuusjärjestelmistä

2. Vanha hätä- ja turvallisuusjärjestelmä

3. Uusi hätä- ja tulvallisuusjärjestelmä
3.1 Siirtyminen GMDSS-järjestelmään
3.2 GMDSS-järjestelmä ja sen osat
3.2.1 Digitaaliselektiivikutsu eli DSC
3.2.2 Meri-VHF-, MF- ja HF-radiopuhelimet
3.2.3 INMARSAT-satelliittipuhelinjärjestelmät
3.2.4 EPIRB-hätäpoiju
3.2.5 Tutkatransponderit
3.2.6 MSI
3.2.7 Kannettavat VHF-puhelimet

3.3 GMDSS-järjestelmän alueet

4. Aluksen radioaseman hoitajalta vaadittava pätevyystutkinto ja pätevyystodistus

5. Hätä- ja vaaratilanteiden puheliikenne

3.2.6 MSI

MSI-laitteet (Maritime Safety Information) ovat laitteita, joilla voidaan ottaa vastaa erilaisia merenkulun turvallisuuteen liittyviä lyhytsanomia. Näitä laitteita ovat Navtex-laitteet, joiden peittoalue kattaa rannikot. Ulkomerellä, Navtex-lähettimien peittoalueen ulkopuolella käytetään INMARSAT-järjestelmän sanomaominaisuuksia tai HF-alueen radioita, joihin on liitetty telex-laite.

NAVTEX

Navtex on kansainvälinen automaattinen järjestelmä, jossa erikseen määrätyt rannikkoradioasemat lähettävät aluksille merenkulku- ja säävaroituksia sekä muuta kiireellistä tietoa. Navtex-lähetykset otetaan vastaan Navtex-vastaanottimella, joka tulostaa ne automaattisesti paperille tai kuvaruudulle.

Navtex-lähetykset tapahtuvat taajuudella 518 kHz. Koska kaikki lähetykset tapahtuvat samalla taajuudella on lähekkäisten Navtex-asemien lähetysajat porrastettu, jotta lähetteet eivät häiritsisi toisiaan.

Navtex-lähetyksen kantama on noin 250-400 meripeninkulmaa (noin 400-700 km). Alukset saavat näin ollen myös sellaisia sanomia, jotka eivät koske aluksen liikennealuetta. Tämä voidaan estää asettamalla laitteeseen niiden asemien tunnukset, joiden lähettämät sanomat halutaan ottaa vastaan.

Itämeren alueen Navtex-asemat ovat:
  • Gislövshammar
  • Tukholma
  • Härnösand
  • Bjuröklubb
  • Tallinna


Kuva 3.2.6/1. Navtex-asemia. Kuva 3.2.6/1. Navtex-asemia.

Suomella ei ole omaa asemaa, vaan Suomea koskevat varoitukset lähetetään edellä mainittujen asemien kautta. Varoitukset toimittaa Navtex-asemille Turku Radio, joka on Suomen Navtex-koordinaattori. Lisäksi Navtex-sanomia voidaan suodattaa sanomatyypin perusteella eli vastaanotin voidaan säätää tulostamaan tai näyttämään ainoastaan tietyn luokan sanomat. Tärkeimpien sanomatyyppien kirjainkoodit ovat seuraavat:

  • A navigointivaroitukset
  • B säävaroitukset
  • C jääraportit
  • D etsintä- ja pelastustoiminta
  • E sääennusteet
  • F luotsisanomat
Sanomista luokkien A, B ja D vastaanottoa ei voi estää. Eli ne ovat sellaisia sanomia, jotka kaikkien järjestelmään kuuluvien tulee kuulla.

GMDSS-järjestelmässä Navtex-vastaanotin on pakollinen kaikille kansainvälisessä liikenteessä oleville kauppalaivoille. Navtex-laite on vastaanotin, eikä sen hallussapitäminen ja käyttö edellytä lupaa.

Valtameriliikenteen MSI-palvelut

Valtameriliikenteessä A3-alueilla liikkuville aluksille jaetaan MSI-palvelut Inmarsat-järjestelmän ryhmäkutsutoiminnon avulla (EGC= Enhanced Group Call). Näiden vastaanottamiseksi aluksella on oltava erillinen EGC-vastaanotin tai Inmarsat-terminaalissa erillinen EGC-ohjelma.

Lisäksi valtameriliikenteessä lähetetään MSI-sanomat myös radioteleksillä HF-aluella. Tätä varten on kaikilla HF-aaltoalueilla olemassa oma erillinen MSI-taajuus.

Edellinen: 3.2.5 Tutkatransponderit

Seuraava: 3.2.7 Kannettavat VHF-puhelimet

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 21.11.1999 16:13.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/43/chapter326.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]