TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


ONKO RADIOMODEEMEILLA KÄYTTÖÄ?


Pääsivu

Miksi langaton?

Tekniikka

Kilpailijat

Tilanne Suomessa

Palvelut

Asennus

Yhteystiedot & lähteet

Tekniikka

LMDS (Local Multipoint Distribution Services)LMDS

LMDS on tällä hetkellä nopein ja joustavin tarjolla olevista langattomista välitystekniikoista. Nopeus perustuu korkeaan taajuuteen ja leveään kaistaan. Joustavaksi ratkaisun tekee sen langattomuus, verkkoa on mahdollista laajentaa halvemmalla kuin langallisia verkkoja. Suuret siirtonopeudet saadaan käyttämällä 28 GHz:n taajuutta, jolloin voidaan käyttää yli 1 GHz:n taajuuskaistaa. Kun nykyisellä modulaatiotekniikalla saadaan siirtoon 1-4 bittiä jokaista hertsiä kohden, saadaan kertolaskulla LMDS:n nopeudeksi 1-4 Gbit/s. Tämä kapasiteetti saadaan noin 5 km säteisellä alueella (=solu), korkea taajuus lyhentää kantamaa. Kapasiteetti jakautuu sitten useiden tilaajien kesken, joten kotikäyttäjä harvemmin saa itselleen gigabitin siivua.

MMDS (Multipoint distribution service)MMDS

MMDS on radiotiehen perustuva tiedonsiirtotapa, kuten LMDS. Sitä käytetään televisiolähetysten levittämisessä. MMDS on monikanavainen järjestelmä, ja näillä kanavilla voidaan lähettää mm. liikkuvaa kuvaa ja ääntä, sekä dataa. MMDS:ää kutsutaan myös johdottomaksi kaapeliksi (Wireless Cable), koska sitä käytetään kaapeli-TV:n vaihtoehtona. Tässäkin ratkaisussa taustalla on raha. Verkon laajentaminen on huomattavasti halvempaa, kuin langallisen verkon. Käytetty taajuus on 2.5-2.7 GHz, siten kantama on suurempi ja siirtokapasiteetti pienempi kuin LMDS tekniikalla. Verkosta voidaan tehdä laajempi.

Tarvittavat laitteet

Ylläkuvatuissa tekniikoissa verkon rakentamiseen tarvittavat laitteet ovat melko samanlaiset. Verkon, tai oikeastaan tässä tapauksessa verkon yhden solun keskuksena toimii LMDS/MMDS linkki, josta on oltava esteetön näköyhteys asiakkaan antenniin. Linkki on masto, jossa on useita eri suuntiin suunnattuja antenneja, jotka on kytketty hubiin. Keskuksessa on myös modulaatioon ym. prosessointiin tarvittava laitteisto ja yhteys muuhun maailmaan, kuten internettiin. Asiakkaalla on siis oma antenni, tyypillisesti talon katolla oleva lautasantenni, joka on kytketty asiakkaan omaan verkkoon. Antennin oikea suuntaus on olennaista linkin toiminnan kannalta.

Edellinen Seuraava

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 14.11.1999 11:54.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/15/tekniikka.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]