TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


ONKO RADIOMODEEMEILLA KÄYTTÖÄ?


Pääsivu

Miksi langaton?

Tekniikka

Kilpailijat

Tilanne Suomessa

Palvelut

Asennus

Yhteystiedot & lähteet

Kilpailijat

Perinteisesti verkkoyhteyttä valittaessa on ollut vaihtoehtoisina teknisinä ratkaisuina analoginen modeemi ja ISDN. Ne ovat suhteellisen hitaita ja paljon käytettynä kalliita, kun veloitus on edelleen aikaperusteinen. Käyttäjän kannalta ei ole mukavaa, että on jatkuvasti ajateltava sitä, että jokainen sekunti maksaa lisää. Uusina vaihtoehtoina markkinoille on tullut kaapelimodeemit ja xDSL modeemit. Ne tarjoavat selvästi nopeamman yhteyden kiinteällä kuukausimaksulla. Toistaiseksi hinnat ovat olleet korkeat ja saatavuus heikko mutta tilanne on nopeasti muuttumassa. Radiomodeemit kilpailevat pääasiassa xDSL ratkaisujen kanssa lähiöiden yhteysratkaisuna.

xDSL (Digital Subcriber Line)

Termillä xDSL tarkoitetaan erilaisia digitaaliseen tilaajalinjaan perustuvia teknologioita. Näitä ovat ADSL, R-ADSL, HDSL, SDSL ja VDSL. Tässä on nyt tarkoitus selvittää hieman, mitä noiden kirjainyhdistelmien taakse kätkeytyy. Todetaan aluksi, että nyt puhutaan kiinteistä verkkoratkaisuista, jotka vielä tulevaisuudessakin pystyvät kilpailemaan langattomien verkkojen kanssa. Näillä tekniikoilla on mahdollista siirtää suuria tietomääriä, nopeasti, myös kuparijohtoa pitkin. xDSL on access-tekniikka, eli se liittää toisiinsa eri verkkoja tai verkon osia. Eri teknologiat eroavat toisistaan mm. kantaman sekä tilaajalle ja tilaajalta pois suuntautuvan liikenteen nopeuden suhteen. Oheisessa taulukossa vertaillaan erilaisia xDSL teknologioita kilpaileviin tekniikoihin. Taulukkoa tarkastellessa on hyvä muistaa, että kantama pienenee useimmilla yhteyksillä nopeuden kasvaessa.

 

Teknologia Nopeus  i/o Kantama Sovellukset
56 kbit/s modeemi 56/33.6 kbit/s Ei rajoituksia e-mail  Internet/Intranet
ISDN 128 kbit/s Vahvistamatta 5.5 km Videoneuvottelu   Internet
Kaapelimodeemi 30/10 Mbit koaksiaalikaapelilla 48 km Internet
ADSL Lite 1/0.5 Mbit/s 5.5 km IP puhelin, Internet
ADSL / R-ADSL 8/1.5 Mbit/s 3.7-5.5 km VoIP, tilausvideo
IDSL 144 Kbit/s Vahvistamatta 5.5 km Näköpuhelin
HDSL 2 Mbit/s 0.3-1.3 km LAN
SDSL 2 Mbit/s 4 km LAN
VSDL 52/2.3 Mbit/s 3 km Korkeatasoinen tv-jakelu

Tarvittavat laitteet

Keskitytään tässä kysymykseen, mitä tarvitsen ADSL yhteyden muodostamiseen. Yhteyden muodostukseen tarvitaan ADSL modeemi, sellainen joka on yhteensopiva palveluntarjoajan verkon kanssa ja lisäksi tarvitaan laite, joka erottaa puhe- ja dataliikenteen toisistaan. Tosin ADSL Lite tekee erotuksen omin voimin. Kuten jo käytössä olevissa ratkaisuissa, myös ADSL modeemia käytettäessä tarvitaan reititin tai hubi, liittämään useampi kuin yksi kone samaan ADSL modeemiin. Tavan kotikäytössä pc:ssä on oltava verkkokortti, johon ADSL sitten liitetään.

Edellinen Seuraava

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 14.11.1999 11:52.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/15/kilpailijat.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]