TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


ONKO RADIOMODEEMEILLA KÄYTTÖÄ?


Pääsivu

Miksi langaton?

Tekniikka

Kilpailijat

Tilanne Suomessa

Palvelut

Asennus

Yhteystiedot & lähteet

Miksi yhteyden pitää olla langaton?

Valtiollisten puhelinyhtiöiden monopolien sortuessa, kilpailu asiakkaasta on alkamassa ja paikoitellen lähentelee täyttä sotaa. Langattomat puhelimet ovat tehneet mahdolliseksi kilpailun puhelinyhtiöiden perus liiketoiminta-alueella eli puhelun välittämisessä. Asiakas ei enää olekaan sidottu puhelinyhtiöön joka omistaa kaapelin seinään vaan useat yhtiöt voivat tarjota kilpailevia verkkopalveluja langattomalle asiakkaalle. Samaan aikaan kuitenkin puheliikenne on jäämässä yhdeksi palveluksi muiden joukossa kun Internet on muuttamassa ihmisten viestintätottumuksia.

Internet palvelun tarjoajia ilmestyi kuin sieniä sateella 90-luvun puoli välissä kun www-palvelut yleistyivät ja sähköpostista tuli uusi maailmanlaajuinen viestintämuoto. Nämä yritykset ovat perinteisesti tarjonneet liityntää Internettiin ja peruspalveluita asiakkaille jotka liittyvät piirikytkentäisten puhelinverkkojen kautta. Käyttäen analogisia tai ISDN modeemeja, asiakkaat ovat maksaneet kuukausimaksua palveluntarjoajalle mutta samalla yhteysmaksua puhelinyhtiölle. Nopeita vaihtoehtoja ei ole ollut saatavilla ja puhelinyhtiöt ovat käytännössä omistaneet asiakkaan.

Laajakaistaisten datapalveluiden yleistyessä tilanne on kuitenkin muuttumassa. Puhelinyhtiöt ovat huomanneet että palvelujen tarjoamisella voi saada huomattavasti enemmän katetta kuin pelkän liikenteen laskuttamisella. Samaan aikaan muutkin yritykset kuten palveluntarjoajat ovat huomanneet että pystyäkseen kilpailemaan puhelin yhtiöiden kanssa, heidän pitäisi pystyä saamaan asiakas kokonaan haltuunsa.

Useimpaan kotiin tulee nykyään ainakin puhelin johto kierretyn kupari kaapelin muodossa. Tämän lisäksi joihinkin koteihin tulee kaapeli-TV yhteys. Tietoverkkoa varten kodeissa ei kuitenkaan ole yleisesti vedetty erillistä johtoa. Yhteyden tarjoajalle jolla ei ole mahdollisuutta käyttää edellisiä verkkoja, ainoaksi mahdollisuudeksi jää uuden kaapelin vetäminen tai langattoman yhteyden käyttäminen. Tässä vertailussa langattoman yhteyden kustannukset jäävät selvästi halvemmiksi.

 

Edellinen Seuraava

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 14.11.1999 11:52.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/15/langaton.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]