TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
Navigointinurkka
Pääsivu
Puhelintyypit
Dual Band
GSM
City-puhelin
WAP-puhelin
Communicator
NMT
käytetty
Ominaisuudet 1
Ominaisuudet 2
Ominaisuudet 3
Kauppakierros
Työn tekniset tiedot

WAP-puhelimet
Wireless Application Protocol (WAP) on tekniikka, jolla matkapuhelin tai muu langaton päätelaite saadaan kytkettyä internettiin ja yritysten tietokantoihin. WAP on laitevalmistajien maailmanlaajuisesti hyväksymä käytäntö, joka on avoin kaikille. Tarkoituksena on, että eri osapuolet, kuten laitevalmistajat ja verkko-operaattorit, voisivat tarjota yhteensopivia tuotteita [TM7/99]. Puhelimena WAP-laite on tavallinen Dual Band -puhelin.

Nokian WAP-puhelin
Nokian 7110 on yksi ensimmäisiä WAP-puhelimia. Kuva: Esa Isopahkala
Markkinoille alkaa vähitellen tulla WAP-puhelimia, joilla pääsee hyödyntämään internetin mahdollisuuksia. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että sivut ovat erityisellä WAP-ohjelmistolla tehtyjä tekstipohjaisia sivuja, jotka eivät vie liiaksi puhelimen muistia. Käytännössä sivut kirjoitetaan WML-sivunkuvauskielellä (Wireless Markup Language). Internetin käyttöä rajoittaa myös matkapuhelinten koko. Pieneltä näytöltä tekstin tihrustaminen ei välttämättä ole kaikista mukavinta.

Koska WAP on avoin kaikille, kuka tahansa voi tehdä WAP-sivuja. Sivut myös toimivat kaikissa WAP-puhelimissa, koska kaikki laitevalmistajat ainakin periaatteessa käyttävät samaa tekniikkaa. Jos WAP-puhelimet yleistyvät, on tulevaisuudessa varmasti tarjolla yhä enemmän WAP-tekniikalla tehtyjä sivuja ja palveluita. Tällöin WAP-puhelinkin osoittautuu hyödylliseksi. Olisihan hienoa lukea bussiaikataulut puhelimen näytöltä, sen sijaaan että raahaa mukanaan aikataulukirjaa.

Tällä hetkellä vielä vähäiset WAP-palvelut eivät oikein riitä vastapainoksi puhelimen korkealle hinnalle. WAP-puhelinta voinee suositella vain henkilöille, jotka toden teolla tarvitsevat WAP-palveluja. Tavallinen kuluttaja odottaa vielä hintojen halpenemista.

tekijät: Johanna Parviainen, Samuli Laukkanen, Mika Penttinen


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 14.04.1999 20:39.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/42/wap.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]