TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
Navigointinurkka
Pääsivu
Puhelintyypit
Dual Band
GSM
City-puhelin
WAP-puhelin
Communicator
NMT
käytetty
Ominaisuudet 1
Ominaisuudet 2
Ominaisuudet 3
Kauppakierros
Työn tekniset tiedot

Kello ja kalenteri
Monissa uusissa puhelimissa on kello, joissakin myös kalenteri. Kello on itse puhelimessa, ei GSM-verkossa. Puhelimessa on pieni paristo tai akku, joka antaa kellolle virtaa, kun puhelimen akku on irti. Toinen vaihtoehto on, että aika ja päiväys on asetettava uudelleen aina, kun puhelimen akku on ollut irrotettuna.

Kellonajalla sinänsä ei ole puhelimen käyttäjälle kovin suurta merkitystä, kellonajan näkee paljon paremmin rannekellosta. Kellosta on hyötyä lähinnä siinä, että saapuviin ja lähteviin puheluihin voidaan liittää aikaleima, eli voit esim. katsoa puhelimesta, koska sinulle on soitettu. Toinen kelloon liittyvä, kätevä ominaisuus on herätys.

Joissakin puhelimissa on myös yksinkertainen kalenteri, johon voi laittaa muistiin tapaamisia, joista puhelin sitten muistuttaa. Valitettavasti kalenteri on usein niin yksinkertainen, että sille on käyttöä lähinnä muistuttajana, ainoaksi kalenteriksi siitä ei ole.


Laskin
Puhelimissa olevat laskimet ovat yleensä vaatimattomia nelilaskimia, ja niiden käyttäminen puhelimen puutteelliselta näppäimistöltä ei ole kovin sujuvaa. Pienet laskutoimitukset kuitenkin onnistuvat, ja tämä ominaisuus voi osoittautua hyvinkin hyödylliseksi silloin, kun muuta laskinta ei ole saatavilla.


Pelit
Pelit ovat kännyköiden puhtaasti viihdyttävä ominaisuus. Vanhemmissa kännyköissä pelejä ei vielä ole, mutta uudemmista niitä kyllä löytyy. Eri kännykkämalleissa on eri pelejä, mutta yleisimpiä ovat matopeli ja muistipeli. Uusimmissa malleissa on jo suosittu Tetris. Työkäyttöön suunnitelluissa kännykkämalleissa ei pelejä välttämättä ole lainkaan.


Ulkonäkö
Toistaiseksi puhelinten muotoilussa on pysytty melko perinteisissä kaavoissa, eikä kovin erikoisia design-tuotteita ole markkinoilla näkynyt. Muotoilussa on keskitytty lähinnä toimivuuteen. Ehkä näin on paras.

Joihinkin puhelimiin voi helposti, ilman työkaluja vaihtaa etupaneelin, etukuoren tai jopa koko ulkokuoren. Värikuorten valikoima onkin suuri, joten jokainen löytää varmasti itselleen sopivan. Kuoren voi toki vaihtaa kaikkiin puhelimiin, mutta toisissa puhelimissa siihen tarvitaan työkaluja ja hieman ammattitaitoa.

T10
Joissain puhelimissa näyttö on vain yksirivinen. Sitä on vaikea lukea. Kuva: Esa Isopahkala

Helppokäyttöisyys
Helppokäyttöisyys on osaltaan sidoksissa puhelimen näppäimistön ja näytön kokoon. Puhelimen valikkorakenteen oppii puhelimesta kuin puhelimesta hetken käytön jälkeen. Näin ollen helppokäyttöisyys on enemmänkin mielipiteestä kiinni kuin täysin vertailtavissa oleva ominaisuus.


Oheistarvikkeet
Kännykköille on saatavissa koteloita ja autopidikkeitä. Kotelo suojaa kännykkää kolhuilta ja näyttöä ja näppäimistöä likaantumiselta. Näin kännykän käyttöikä mahdollisesti pitenee. Kännykkä kulkee helposti mukana, kun sen voi sujauttaa vyöllä pidettävään koteloon. Liikenneturvallisuuden kannalta tärkein lisävaruste on Hands Free -sarja, jonka voi asentaa autoon. Tällöin kännykkään puhuminen onnistuu helposti autoa ajaessakin. Kokonaan kännykän käsittelyä Hands Free -sarjat eivät kuitenkaan poista, vaan esimerkiksi puhelinnumero on valittava käsin. Hands Free -sarjat ovat melko kalliita, joten niitä ei tule hankittua aivan ensimmäiseksi.

Motorola
Motorola on meillä tuntemattomampi, vaikka yritys on maailman 2. suurin puhelinvalmistaja. Kuva: Esa Isopahkala

Takuu ja huolto
Lähinnä ulkomaalaisen tai vähemmän tunnetun kotimaisenkin puhelimen ostajan kannattaa varmistua uuden puhelimensa huollosta. On ikävää jos puhelin matkustaa huoltamista varten ulkomaille. Takuun merkitystä pienentää se, että puhelimet ovat osoittautuneet aikalailla toimintavarmoiksi vempaimiksi.

tekijät: Johanna Parviainen, Samuli Laukkanen, Mika Penttinen


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 14.04.1999 20:50.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/42/om3.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]