TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
Navigointinurkka
Pääsivu
Puhelintyypit
Dual Band
GSM
City-puhelin
WAP-puhelin
Communicator
NMT
käytetty
Ominaisuudet 1
Ominaisuudet 2
Ominaisuudet 3
Kauppakierros
Työn tekniset tiedot

Käyttöprofiilit
Käyttöprofiilit tarkoittavat sitä, että voit käyttöprofiilia vaihtamalla vaikuttaa useisiin asetuksiin puhelimessasi. Asetuksia, joihin käyttöprofiilin valinta vaikuttaa, ovat tyypillisesti mm. soittotapa (normaali, soi kerran, piippaus, äänetön, värinä jne.), soittoääni, soittoäänen voimakkuus, tekstiviestin äänimerkki ja näppäinäänet.

Esim. kun valiset käyttöprofiiliksi "Ulkoilma", kaikkien äänten (soittoääni, tekstiviestin merkkiääni, näppäinäänet jne.) voimakkuus asetaan maksimiarvoonsa. Käyttöprofiili "Hiljainen" taas voisi asettaa ylläolevat minimiarvoonsa.

Tämä ominaisuus on mielestäni erittäin hyödyllinen.


Soittajaryhmät
Ominaisuus tarkoittaa sitä, että puhelimen muistiin talletetut puhelinnumerot voidaan jakaa ryhmiin (esim. työ, koti, ystävät jne.) Tämän jälkeen voit päättää, että otat vastaan puheluja vain tietyiltä ryhmiltä, esimerkiksi vain työpuhelut soivat ja muut siirtyvät suoraan vastaajaan ilman, että puhelimesi soi. Eri soittajaryhmillä voi olla myös erilaiset soittoäänet ja mahdollisesti oma ikoni, joka näkyy näytöllä soittajan nimen lisäksi, kun puhelu tulee.

Itse en ole tälle ominaisuudelle keksinyt juurikaan käyttöä, mutta työelämässä tämä voisi olla hyvinkin käyttökelpoinen.


Koko ja paino
Puhelimen koolle ja painolle on erilaisilla ihmisillä hyvin erilaiset vaatimukset. Se mikä toiselle on sopiva, on toiselle aivan liian iso ja painava. Pienempi koko merkitsee usein korkeampaa hintaa ja mahdollisesti lyhyempiä valmius- ja puheaikoja, koska akun koosta on jouduttu tinkimään. Puhelimen muotoilulla voidaan vaikuttaa myös kokoon: puhelin, jossa on pyöristetyt kulmat, tuntuu kädessä paljon todellista kokoaan pienemmältä. Sisäänrakennettu antenni puolestaan tekee puhelimesta paremmin taskuun sopivan.


Valmius- ja puheajat
Myös valmius- ja puheaikojen merkitys riippuu käyttäjästä. Minimivaatimuksena voitaneen pitää sitä, että puhelin toimii koko päivän ilman latausta. Tähän useimmat uudet puhelimet pystyvät ongelmitta.

On myös syytä pitää mielessä, vaikka mainonnassa kiinnitetään huomiota lähes pelkästään valmiusaikaan, paljon puhuvalle ratkaisevaksi muodostuukin puheaika. Ja toisinpäin: jos puhuu vähän, puheajalla ei ole suurtakaan merkitystä. Valmius- ja puheaikojen suhteessa on suuriakin eroja eri valmistajien välillä.

Valmius- ja puheaikoihin vaikuttaa tietysti akun kapasiteetti (joka taas vaikuttaa akun kokoon). Suurella akulla saadaan siis pitkät valmius- ja puheajat. Lähes kaikkiin puhelimiin onkin saatavana erikokoisia akkuja, jotta käyttäjien erilaiset tarpeet saadaan tyydytetyksi.


Akkutyypit
Nikkeli-Kadmium (Ni-Cd)
Tämä on vanhin akkutyyppi, joka on jo poistunut käytöstä uusissa puhelimissa. Hyviä puolia ovat halpa hinta ja pitkä käyttöikä oikein käytettynä. Ni-Cd -akku on purettava tyhjäksi ennen uutta latausta, muuten akun kapasiteetti laskee nopeasti. Tästä syystä tämä akkutyyppi on jäänyt pois käytöstä. Toinen huono ominaisuus on huono teho/paino -suhde.

Nikkeli-metallihybridi (Ni-Mh)
Ni-Mh on jo paljon Ni-Cd:tä kehittyneempi akkutyyppi. Sitä ei tarvitse purkaa tyhjäksi ennen jokaista latausta. Jos kuitenkin haluaa pidentää akkunsa käyttöikää, purkaminen esim. ennen joka viidettä latausta on suositeltavaa. Myös teho/paino -suhde on parempi kuin Ni-Cd -akuissa. Ni-Mh -akkuja käytetään nykyisin yleisesti keskihintaisissa ja halvoissa puhelimissa.

Litium-ion (Li-Ion)
Li-Ion on teho/paino -suhteeltaan selvästi parempi kuin ylläolevat akkutyypit. Sitä ei myöskään tarvitse purkaa tyhjäksi ennen latausta, vaan sitä voi ladata silloin kun haluaa. Hinta on kuitenkin korkeampi kuin ylläolevissa, joten Li-ion -akkua käytetään lähinnä keskimääräistä kalliimmissa puhelimissa. Lisävarusteena sen saa lähes kaikkiin puhelimiin.

Itse olen käyttänyt reilun vuoden Li-ion -akkua, ja olen ollut tyytyväinen sen ominaisuuksiin. Erityisen kätevää on se, ettei akkua tarvitse purkaa tyhjäksi ennen latausta.

Litium-polymeeri
Tämä on uusinta akkutekniikkaa. Teho/paino -suhde on erittäin hyvä, ja akku voidaan muotoilla lähes minkä muotoiseksi halutaan (Ni-Cd, Ni-Mh ja Li-Ion -akkujen sisäinen rakenne rajoittaa niiden muotoilua). Litium-polymeeri -akkuja saa toistaiseksi vain harvoihin matkapuhelimiin. Huonoja puolia ovat mm. korkea hinta ja lyhyt käyttöikä.

tekijät: Johanna Parviainen, Samuli Laukkanen, Mika Penttinen


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 14.04.1999 21:05.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/42/om2.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]