TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
Navigointinurkka
Pääsivu
Puhelintyypit
Dual Band
GSM
City-puhelin
WAP-puhelin
Communicator
NMT
käytetty
Ominaisuudet 1
Ominaisuudet 2
Ominaisuudet 3
Kauppakierros
Työn tekniset tiedot

Communicator
Communicator on Nokian markkinoille tuoma matkapuhelin, joka on paljon muutakin kuin pelkkä GSM. Communicatorilla onnistuu tekstiviestien, faksien ja sähköpostin lähetys ja vastaanotto sekä www-sivujen selailu. Muita hienouksia ovat mm. kalenteri, osoitteisto ja muistio. WAP-toimintoja ei kuitenkaan ole edes Communicatorin uusimmassa versiossa [TM16/99].

Communicator on iso ja painava verrattuna muihin matkapuhelimiin. Se on myös kallis, mutta siinä onkin paljon datan käsittelytoimintoja, joita ei tavallisissa matkapuhelimissa ole. Communicatorissa on sisäänrakennettu modeemi, jonka siirtonopeus on 9600 bittiä sekunnissa. Tällä nopeudella tekstin siirtäminen onnistuu hyvin, mutta se ei vielä kunnolla riitä kuvien siirtämiseen. Koska siirtonopeus on alhainen, ei www-selaimen käyttö ole kovin sujuvaa. WWW-sivuja voi tallentaa puhelimen muistiin ja lukea niitä sitten, kun kallis internetyhteys on katkaistu.

Selainohjelman lisäksi Communicatorissa on VT100-pääteohjelma, jolla voi muodostaa modeemiyhteyden Unix-keskuskoneeseen. Saatavana on myös Telnet-ohjelmisto ja ftp-ohjelma tiedostojen siirtämistä varten. Communicatorilla voi tulostaa tekstejä, sähköpostiviestejä ja www-sivuja puhelimen infrapunaportin kautta. Tulostus kuitenkin edellyttää, että myös kirjoittimessa on infrapunaportti.

Sähköpostiviestien lähettäminen ja vastaanotto onnistuvat hyvin Communicatorilla. Esimerkiksi työpaikalle tulleita sähköposteja voi lukea Communicatorin välityksellä, jos työpaikalla on tarkoitukseen sopivat palvelimet ja yhteydet. Vaikka työpaikalle tulleet viestit hakisikin Communicatoriin, ne jäävät talteen työpaikan palvelimelle. Sähköpostiviesteihin voi liittää liitetiedostoja ja vastaavasti saapuneita tiedostoja voi tallentaa puhelimen muistiin. Viestien siirtäminen Communicatorista tietokoneelle onnistuu myös.

Communicatorilla voi kirjoittaa tekstejä ja tallettaa niitä, mutta tekstien muotoilu ei onnistu lainkaan. Tämä tarkoittaa myös sitä, että esimerkiksi Word-dokumentteja ei voi käsitellä Communicatorissa.

Communicator ei ole paras vaihtoehto tavalliselle käyttäjälle, joka tarvitsee lähinnä puhelinpalveluja. Paremmin se sopii ammattinsa puolesta paljon liikkuvalle henkilölle, jonka on päivittäin tai vaikka useamman kerran päivässä pystyttävä nopeasti lukemaan ja lähettämään sähköpostia. Itse asiassa Communicatorista hyötyviä ammatteja on paljon: esimerkiksi koulutuskonsultille Communicator on varsin hyödyllinen.

tekijät: Johanna Parviainen, Samuli Laukkanen, Mika Penttinen


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 14.04.1999 17:10.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/42/comm.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]