TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Suomessakin on toimittu

Myös suomalainen tutkija Edvard Engelbert Neovius oli 1800-luvulla valveutunut aikalaisekseen. Teoksessaan Vår tids största upgift (Aikamme suurin tehtävä) Neovius tarkasteli erityisesti juuri Marsin tarjoamia mahdollisuuksia älyllisten olioden asuinsijaksi. Jopa hieman ärtyneenä hän kirjoituksessaan parjaa, kuinka vähän ihmiset ovat toistaiseksi tehneet ottaakseen yhteyttä vieraaseen älyyn. "Onko tieteen, taidon, teollisuuden ja rahan kaikin yhteisvoimin yritetty saavuttaa tämä päämäärä?", tutkija jylisee teoksensa sivuilla.

Neovius ei tyytynyt pelkästään valittamaan, vaan ehdotti taivaankappaleiden yhteydenoton tekniseksi välineeksi valoa. Tutkijan laatima, eri pituisista valopulsseista koottu viesti koostui eripituisten ja intensiteetiltään vaihtelevien valomerkkien muodostamista "aakkosista". Aakkoset yritettiin niiden itsensä esittämien matemaattisten perustotuuksien avulla opettaa Marsilaisille. Myöhemmin ymmärrettiin, että valonheittimet eivät välttämättä toimittaisi viestiä varmasti perille, mutta ajatus loogisen ajattelun universaaliudesta jäi elämään.

Lukuisat epäonnistuneet yhteydenottoyritykset ja Marsin paljastuminen tyhjäksi ainakin meidän kaltaisemme elämän kannalta johti pettymyksiin. Tähtitietelijät käänsivät huomionsa muualle, ja Maan ulkoisen älyn pohdiskelu jäi lähinnä tieteiskirjailijoiden harteille.


[Alkuun] [Elämää muualla?] [Historia] [Mistä etsiä?] [Lähetykset muukalaisilta] [Projekteja] [Lähetykset ihmisiltä] [Neoviuksen viesti] [Toiminta havaittaessa] [Entä jos ei?] [Tulkintamahdollisuuksista]

Laura Lehtola
Mari Sipilä
Sampsa Toivanen

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 15:57.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/60/suomi.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]