TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Onko meitä muualla?

Miten sitten saisimme tietää vaikkapa toisaalla Linnunradassamme esiintyvästä elämästä? Onko sen synty muualla galaksissamme edes mahdollista?

Uudet tutkimukset 1900-luvulla selvittivät, että laajassa maailmankaikkeudessamme paikkoja mahdolliselle solupohjaiselle elämälle olisi sittenkin runsaasti. Varsinkin hapen havaitseminen pikemminkin elävien organismien tuotteeksi kuin elämän ilmaantumisen edellytykseksi sai tieteilijöiden päät kääntymään taivaalle taas siinä mielessä. Myös nykyisen käsityksen ensimmäinen prinsiippi: Mikään paikka avaruudessa ei ole toista erikoisempi tai keskeisempi tuki ja tukee edelleen ajatusta elämän mahdollisuudesta muuallakin.

Frank Draken kehittelemän yhtälön avulla voidaan arvioida mahdollisten sivilisaatioiden määrää jollakin tarkastelualueella, esimerkiksi juuri omassa galaksissamme. Yhtälö on suoraviivainen, ja numeroarvottamisen vaikeudesta huolimatta siitä on helposti todettavissa ainakin yksi asia: Mikään tekijöistä ei voi olla tasan nolla tai meitäkään ei olisi.

Nc=N* fp fl fi fc Lc /L*


Nc on teknisten sivilisaatioiden lukumäärä tarkasteltavalla alueella
N* on tähtien lukumäärä alueella
fp on niiden tähtien osuus, joilla on vakaa planeettakunta
ne on niiden planeettojen keskimääräinen lukumääräplaneettakuntaa kohti, joilla olosuhteet ovat elämälle suotuisat
fl on niiden asuttavien planeettojen osuus, joilla todella syntyy elämää
fi on niiden elollisten planeettojen osuus, joilla evoluutio tuottaa älykkäitä elämänmuotoja
fc niiden asuttujen planeettojen osuus, joilla kehitys johtaa tekniseen sivilisaatioon
Lc teknisen sivilisaation keskimääräinen elinikä Ltähti kyseessä olevien tähtien keskimääräinen elinikä

Draken yhtälössä on käsin kosketeltavaa arvioimisen vaikeus ja tehtävän tietynlainen mahdottomuus. Ongelma on siinä, että useimmista tekijöstä voidaan heittää vain todella karkea arvio. Muut kuin hiiliperäiset, orgaaniset älyt ovat pohdinnasta aivan ulkona sen keskittyessä vain meidän kaltaisiimme älykkäisiin olentoihin.


[Alkuun] [Elämää muualla?] [Historia] [Mistä etsiä?] [Lähetykset muukalaisilta] [Projekteja] [Lähetykset ihmisiltä] [Neoviuksen viesti] [Toiminta havaittaessa] [Entä jos ei?] [Tulkintamahdollisuuksista]

Laura Lehtola
Mari Sipilä
Sampsa Toivanen

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 15:07.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/60/muualla.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]