TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Löytämisen riemu ja hämmennys

"Jos kosminen puhelin soi, älkäämme Luojan tähden vastatko!" Näin lausahti professori Zolenek Topal, mutta hänen näkemyksestään piittaamatta monet tahot (mm. Kansainvälinen astronautiikka-akatemia, Kansainvälinen avaruuslaki-instituutti, Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (IAU), Avaruustutkimuskomitea (COSPAR), Kansainvälinen radiotieteen unioni (URSI) ja Kansainvälinen astronautiikkafederaatio (IAF)) ovat sopineet yhteisistä suuntaviivoista vieraan sivilisaation viestin löytymisen varalta.

Jos kapea (alle 300 Hz levyinen) signaali löydetään, ensimmäiseksi on varmistettava ettei se ole Maasta lähtöisin. Toisen teleskoopin pitäisi myös pystyä vahvistamaan havainto. Kaikki tähän asti havaitut signaalit ovat osoittautuneet olevan ihmisiltä peräisin. Julkilausumassa painotetaan myös laajaa ja avointa tiedottamista havainnosta. Näin saataisiin mahdollisimman nopeasti useita eri alojen asiantuntijoita mukaan tutkimaan löytöä. Mukana on myös viittaus vastausjulkilausumaan, joka on vasta luonnosasteella. Siinä määritellään periaatteet, joita tulee noudattaa mahdollista vastausta laatiessa vieraalle älylle.

Uutinen avaruusserkuista herättäisi ihmisissä valtavaa mielenkiintoa ja kiihtymystä. Se olisi kaikkien aikojen uutinen, ainoa laatuaan. Sen vuoksi onkin vaikea arvailla yhteyden saamisen seurauksia. Ihmiskunnan historiassa ei ole tapahtumaa, joka olisi sille selvästi analoginen. Ihmiskunnan sisäisissä vieraiden kulttuurien kohtaamisissa on useimmiten ollut kyse fyysisestä kontaktista, eikä niissä ole kirjaimellisesti ollut "mitään uutta Auringon alla".

On varmaa, että tällainen tieto synnyttäisi vilkasta filosofista keskustelua ihmisen asemasta maailmankaikkeudessa. Luultavasti myös lisää rahoitusta avaruustutkimukselle löytyisi yllättävän nopeasti. Ala imisi lahjakkaita tutkijoita ja tiedemiehiä mukaansa. Ihmiskunta kävisi ehkä läpi jonkinlaisen identiteettikriisin. Yhteyden saaminen muihin olisi uuden aikakauden alku.

Mielenkiintoista olisi eri uskontokuntien suhtautuminen uutiseen: ovatko avaruusolennot samassa asemassa kuin ihmisetkin? Joitakin yksittäisiä äärimmäisiä reaktioita voisi myös esiintyä. Hämmennys voisi paikoin purkautua jopa väkivaltaisuuksina.

NASA tekee myös sosiologisia tutkimuksia, joiden pohjalta yritetään arvioida potentiaalisia reaktioita ja etsiä parhaita tapoja kertoa havainnosta suurelle yleisölle.


[Alkuun] [Elämää muualla?] [Historia] [Mistä etsiä?] [Lähetykset muukalaisilta] [Projekteja] [Lähetykset ihmisiltä] [Neoviuksen viesti] [Toiminta havaittaessa] [Entä jos ei?] [Tulkintamahdollisuuksista]

Laura Lehtola
Mari Sipilä
Sampsa Toivanen

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 15:00.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/60/entajos.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]