TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus



Tervetuloa
HST nyt
Taustaa
Tekniikka ja salaus
Turvallisuus
Visiot
Uhkakuvat
Lähteet ja linkit



Visioita

Sähköistä henkilökorttia voidaan käyttää laajasti

Sähköinen henkilökortti on täynnä mahdollisuuksia. Sirun mikropiireihin voidaan tallentaa hyvinkin laajasti tietoa . Nyt käyttöön otettavassa kortissa tulee olemaan aluksi pelkästään verkon erilaisiin palveluihin oikeuttava sähköinen allekirjoitusmahdollisuus ja erityisesti korttia on kehitetty julkishallinnon palvlujen käyttöön.

Valtionvarainministeriön ja Sisäasiainministeriön laatimassa rapotissa "Valtioneuvoston periaatepäätös sähköisestä asioinnista, palveluiden kehittämisestä ja tiedonkeruun vähentämisestä" selivtetään laajasti kortin erilaisia mahdollisuuksia.

Sähköistä henkilökorttia voitaneen tulevaisuudessa käyttää bussikortista internetissä käytävän kaupan maksuvälineeksi, sairausvakuutuskortista kirjastokorttiin jne. Valinnanvaraa riittää yhtä paljon kuin mielikuvitus kykenee keksimään erilaisia vaihtoehtoja. Edellä mainitussa raportissa haaveiltiin kaikkien julkishallinnon korttien sulauttamiseksi sähköiseen henkilökorttiin (mm. kirjastokortit, KELA-kortit, ajokortit jne.).

Henkilökortti kulunvalvontakorttina

Yrityksille kortti tuo mahdollisuuden helpon kulunvalvontajärjestelmän luomiseksi. Kun kaikilla työntekijöillä on sähköinen henkilökortti, muita kulunvalvontakortteja ei enää tarvita. Kun jokaisen kortin käyttö vaatii erikseen PIN-koodin, kortti on vähintään yhtä luotettava kuin nykyiset magneettiraita-kulkukortit. Näin yritykseltä säästyy kokonaan korttien hankintakulut sekä vaiva korttien hallinnasta.

Yleiskortti jopa avaimeksi

Tulevaisuudessa kortti voisi jopa korvata kokonaan kaikenlaiset avaimet. Mikä mieletön mahdollisuus: yhdellä ja samalla kortilla voi nostaa rahaa, kulkea yleisillä kulkuneuvoilla, maksaa kaupassa, lainata kirjastosta kirjoja ja kulkea kaikista ovista, joihin normaalistikin omistaisi avaimet.Jos kuitenkin sähkökatkojen ja laitevikojen mahdollisuus otetaan huomioon,kantaisin edelleen mielumminen mukanani vaikka suurempaakin nippua abloy-avaimia. Mekaaninen lukko tuntuu turvallisemmalta.

Jos edelleen otetaan huomioon inhimilliset tekijät, kuten suuri todennäköisyys että normaali ihminen hukkaa jonkun itselleen tärkeän asian, yleiskortti voi olla huono keksintö. Yhden muovikortin kadottaminen voi muodostua katastrofiksi.

Henkilökortti laajennettuna Kela-korttina

Korttiin voidaan tallentaa tietoja esimerkiksi kortin haltijan terveydentilasta. Kela on 1990-luvun alkupuolella kokeillut suoritinkortteja l.sirukortteja sairausvakuutusten käsittelyyn Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Kokeilussa on testattu kortin soveltuvuutta asiakaskortiksi ja tiedonsiirtovälineeksi eri organisaatioiden välillä.

Korttia on käytetty kokeiluissa reseptitietojen siirtämisessä lääkärin, apteekin ja Kelan välillä, asiakkaan palvelemisessa eri toimipisteissä sekä lääkekustannusten korvauksiin liittyvässä rahaliikenteessä. Lääkäri on voinut lukea potilaan suoritinkorilta henkilötiedot sekä lisätä, muuttaa ja poistaa sinne lääkemääräyksiä.

Jos kokeilua laajennettaisiin, jokaisella meistä voisi olla aina mukana vaikkapa kaikki potilasasiakirjat mitä kustakin on joskus kirjoitettu. Jos ei suoraan kortille tallennettuna, niin sitten kortilla olisi oikeus päästä helposti näihin tietoihin internetin kautta käsiksi. Kysymys onkin, kuinka tarpeellinen tällainen sovellus on? Veisikö se potilaalta viimeisenkin tietosuojan, vai tehostaisiko se sairauksien hoitoa, kun lääkäri pääsisi helposti näkemään potilaalle aiemmin annetut hoidot, diagnoosit ja voimassa olevat lääkekuurit?

Suppeampana, pelkät krittiset terveydentilaan liittyvät seikat kuten vaikeat sairaudet sisältävänä, kortista voisi olla hyötyä esim. annettaessa ensiapua potilaalle. Tällöin tietojen tulisi sisäitä sellaisessa sirun kohdassa, joka ei vaatisi PIN-koodia, ja sallisi näin muidenkin ihmisten tarkistaa tiedot.

Kultainen keskitie

Nähtäväksi jää kuinka laajan suosion sähköinen henkilöntunnistaminen saa ja millaisia sovelluksia kortille ajan myötä kehitetään. Siirtymävaihe tilanteeseen, jossa jokaisella olisi sähköinen identiteetti kestänee vähintäänkin sukupolven. Tämä on otettava huomioon eri sovelluksia kehitettäessä, ettei kukaan joutuisi eriarvoiseen asemaan.

Sähköinen henkilökortti on myös säilytettävä käyttökelpoisena, mikä tarkoittaa helppokäyttöisyyttä ja turvallisuutta. Tähän liittyy sovellusten määrän rajaaminen järkeviin puitteisiin ja varmenneteknologian jatkuvaa kehittäminen.


Tekijät: Elina Mäkinen, Mari-Jaana Pelkonen ja Ilona Simomaa

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 11:31.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/26/visiot.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]