TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus



Tervetuloa
HST nyt
Taustaa
Tekniikka ja salaus
Turvallisuus
Visiot
Uhkakuvat
Lähteet ja linkit



Tekniikka ja salaus

Kortin tekniikka

Käyttöön tuleva kortti on ISO 7816-standardien mukainen älykortti, jonka tiedot on tallennettu kortissa olevaan siruun. Muuten kortti on ulkoisesti henkilökortin tapainen.

Siruun mahtuu tietoa 16 kilotavun verran, josta HST-sovellus vie 5 kilotavua. Loput voidaan jakaa muiden, esimerkiksi kunnallisten tai yksityisten sovellusten kesken.

Jotta korttia voidaan käyttää, tietokoneeseen on liitettävä myös lukija. Niitä voi ostaa erikseen, mutta tulevaisuudesta niistä tulee tietokoneiden vakiovaruste.

Julkisen avaimen menetelmä

Kortin tietoturva perustuu julkisen ja salaisen avaimen menetelmään. Tämä tarkoittaa sitä, että salakirjoitusavaimet ovat käytössä pareittain ja toisella avaimella salakirjoitettu viesti voidaan avata vain toisella avaimella, eikä avaimia voida johtaa toisistaan. Kortilla on kaksi salaista avainta, toinen salausta ja tunnistusta varten ja toinen sähköistä allekirjoitusta varten. Kun henkilö haluaa allekirjoittaa esimerkiksi jonkin hakemuksen sähköisesti, hän koodaa sen salaisella avaimellaan ja sen voi avata vain hänen julkisella avaimellaan. Julkiset avaimet säilötään hakemistoon, josta niitä tarpeen tullen käydään hakemassa.

Tunnistus

Kumpaankin avaimeen liittyy oma PIN-koodinsa. Avaimien luonnin jälkeen koodit lähetetään henkilölle postissa jonka jälkeen ne voi itse vaihtaa mieleisikseen.

Palveluita käytettäessä käyttäjän tunnistus tapahtuu kahdessa vaiheessa: ensin käyttäjä tunnistautuu kortille PIN-koodin avulla ja sitten kortti tunnistautuu palvelulle julkisen avaimen menetelmällä. Kun käytetään avointa verkkoa esimerkiksi pankkipalveluihin, on myös tärkeää että palvelu tunnistautuu käyttäjälle.

Tulevaisuudessa on suunnitteilla myös biometrinen tunnistus, jossa käyttäjä tunnistetaan jonkin fyysisen ominaisuuden, esimerkiksi sormenjäljen avulla.

Salakirjoitusalgoritmi

Salakirjoituksessa käytetään tällä hetkellä parhaana pidettyä salakirjoitusalgoritmia, RSA-algoritmia. Suomessa avainten pituutta ei ole rajoitettu, joten HST:ssä käytetään 1024 bitin mittainen avainta, joka on toistaiseksi käytännössä mahdoton murtaa. Salaisista avaimista ei myöskään jää kopioita muualle kuin korttiin.

RSA-operaatiot, joissa käytetään salaista avainta, suoritetaan kortin prosessoreilla ja kortin sisältämässä muistitilassa. Tämä luo vielä lisäturvaa ja etua älykorttiratkaisulle, koska tällöin voidaan varmistua operaatioiden turvallisuudesta.

Varmenteet

Jotta julkinen avain voitaisiin varmentaa oikeaksi, tarvitaan joku luotettava kolmas osapuoli vakuuttamaan, että avaimen haltija on se joka väittää olevansa. Tämä kolmas osapuoli salakirjoittaa avaimen omalla salaisella avaimellaan merkiksi sen luotettavuudesta. Salakirjoitettua julkista avainta kutsutaan varmenteeksi. Näin varmennetta voidaan pitää yhtä luotettavana kuin sen myöntänyttä tahoa. Suomessa tämä luotettu kolmas osapuoli eli varmenneviranomainen on Väestörekisterikeskus. Varmenteet talletetaan hakemistoihin yhdessä julkisten avainten kanssa.

Fyysinen salaus

Kortti on myös suojattu fyysisesti siten, että sen lukeminen esimerkiksi elektronisella mikroskoopilla tai mittapäällä on mahdotonta. Sitä ei voi myöskään ohjelmoida uudelleen. Yksittäisen kortin tietoturvan murtaminen ei onnistu ilman että kortti samalla tuhoutuu.


Tekijät: Elina Mäkinen, Mari-Jaana Pelkonen ja Ilona Simomaa

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 11:31.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/26/tekniikka.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]