TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


Älyverkot eli IN


1. IN, johdanto
2. IN:n tausta
3. IN palvelut
4. IN:n arkkitehtuuri
5. IN sanastoa
6. Viitteet
7. Tekijät

2. IN:n tausta

Telealan tutkimuksissa huomattiin jo varhain tarve pystyä lisäämään palveluita joustasti keskuksiin. Bell Communications Research Laboratory (BellCore) kehitti 1980-luvun alussa ensimmäiset IN laitteistot.

Ensimmäinen laitteistoarkkitehtuuri oli nimeltään Intelligent Network-1 (IN-1). Se kehitettiin toteuttamaan vain joitain yksittäisiä palveluja. Pian tämän jälkeen BellCore kehitti täysin palveluista riippumattoman laitteiston, nimeltään IN-2, jonka tarkoituksena oli luoda puitteet nopealle palvelujen lisäämiselle.[2]

Vuonna 1989 BellCore esitteli käsitteen AIN (Advanced Intelligent Network). Samoihin aikoihin kansainvälinen standardoimisjärjestö ITU-T alkoi rakentaa omaa IN standardiaan, joka pitkälti perustui BellCoren AIN käsitteeseen.

Myös Euroopan oma standardoimisjärjestö The European Telecommunications Standards Institute (ETSI) kehitteli omia IN standardejaan, joista IN arkkitehtuurissä käytettävä signalointiprotokolla CoreINAP on tärkein.

Tavoite standardoinnissa on kehittää IN laitteiston ja ohjelmiston rajapinnat siten, että laitteistot olisivat valmistajasta riippumattomia. Matkapuhelinkeskuksien IN:ään kehitetty CAMEL -standardi on ensimmäinen todistetusti tällainen standardi. Se on ETSIn kehittelemä, eikä ole ihan vielä lopullisesti valmis vaan kehitys jatkuu edelleen.


Tämän sivun sisällöstä vastaavat:

Erkka Suominen
Tero Toivanen
Erkki Turakainen


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 23.11.1998 12:56.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/13/tausta.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]