TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Kosteita bittejä? - Tietoliikenneyhteydet Atlantin yli


Pääsivu

Historia

Merikaapelit

Satelliitit


Sanasto

Tekijät

Viitteitä

Kuparikaapelit

Kuparikaapelit ovat olleet käytössä tiedonsiirrossa sen alusta lähtien. Myös muita metalleja käytetään, mutta kupariin on päädytään yleensä sen sähköisten ominaisuuksien/hinnan vuoksi. Kaapeleita on kahta päätyyppiä; parikaapeli ja koaksiaalikaapeli. Parikaapeli koostuu kierretyistä johdinpareista, joita voi olla kaapelissa muutamasta parista aina tuhansiin saakka. Tällaisia kaapeleita käytetään lyhyillä matkoilla johtuen kaapelin aiheuttamasta signaalin vaimenemisesta. Vaimeneminen riippuu johtimen paksuudesta ja siirettävästä taajuudesta, ohuempi kaapeli vaimentaa enemmän ja korkeammat taajuudet vaimenevat nopeammin kuin matalat. Parikaapelia käytetään esim. puhelinkaapeleissa tilaajan ja keskuksen välillä ja LAN-verkoissa joissa tarvittava kaistanleveys on 10MHz. Parikaapelissa jokainen johdin on eristetty muovieristeellä. Aikaisemmin käytittiin eristeenä paperia ja lyijykuorisiin kaapeleihin pumpattiin paineilmaa kosteuden poissa pitämiseksi.

Koaksiaalikaapeleita käytetään yleisesti runkoyhteyksillä ja aikaisemmin myös merikaapeleina johtuen niiden suuremmasta tiedosiirtokapasiteetista. Kaapelissa on yksi tai useampia keskijohtimia joiden ympärillä on metallinen putkimainen vaippa joka toimii toisena johtimena. Näiden johtimien välissä on eristeaine. Tämä rakenne suojaa myös hyvin sähköisiltä häiriöiltä. Koaksiaalikaapelia käytetään LAN-verkoissa, kaapeli-TV verkoissa ja antennien syöttökaapeleina. Radiotaajuisia (n. 100 MHz) signaaleja voidaan siirtää näillä kaapeleilla.

Yleistä

Kuparikaapelit

Valokuitu

Kaapeli vs. Satelliitit

Luettelo kaapeleista

Asennus ja ylläpito

Parikaapeli
Parikaapeli

Koaksiaalikaapeli Koaksiaalikaapeli

sivun tekijä: Juha Salminen <jvsalmin@cc.hut.fi>

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 26.11.1998 08:21.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/25/kup_kaap.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]