TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Kosteita bittejä? - Tietoliikenneyhteydet Atlantin yli


Pääsivu

Historia

Kaapelit

Satelliitit


Sanasto

Tekijät

Viitteitä

Tietoliikennesatelliitit

Tietoliikennesatelliitit ovat yleensä geostationaarisilla kiertoradoilla. Ne kiertävät maata ympyränmuotoisella radalla päiväntasaajan kohdalla ja niiden ratakorkeus on noin 35785 km. Tällöin niiden kiertoaika maan ympäri on 24 tuntia ja ne pysyvät maahan nähden paikallaan. Geostationaariset satelliitit ovat aina maa-asemiensa näkyvissä toisin kuin muunlaisilla kiertoradoilla olevat satelliitit. Nykyaikaiset satelliitit pystyvät välittämään yhtäaikaisesti satojatuhansia puheluita sekä useita televisiokanavia.

Ongelmana viive

Geostationaariset satelliitit aiheuttavat kuitenkin noin neljännesosasekunnin viiveen ja tämä saattaa tehdä keskustelun vaikeaksi. Niinpä tietoliikennesatelliitteja käytetäänkin yleisesti vain toiseen suuntaan menevän signaalin välittämiseen ja toiseen suuntaan signaali kulkee merenalaista kaapelia pitkin [2]. Esimerkiksi Helsingistä New Yorkiin soitettaessa New Yorkin päässä luurista kuuluva puhe saattaa käydä kiertoradalla olevassa satelliitissa, kun taas Helsingissä luurista kuuluu Atlannin alla olevassa kaapelissa valonnopeudella kiitänyt puhe.

Yhteys maa-asemaan

Yhteys maa-asemasta satelliittin hoidetaan mikroaaltoradioiden avulla, jotka yleensä käyttävät taajuuksia 3GHz - 30GHz [2]. Näitä taajuuksia vastaavat aallonpituudet 10 cm - 1 cm. Näillä taajuuksilla radioaallot etenevät käytännössä kuten valo. Niinpä maa-asemilta pitää olla "näköyhteys" satelliittiin, eli välissä ei saa olla mitään esteitä. ITU (International Telecommunication Union) määrittelee tarkasti satelliittien käyttämät taajuusalueet. Jokaisella satelliitilla on kaksi taajuus-aluetta, joista toista käytetään yhteyksiin maa-asemasta satelliittiin ja toista päinvastaiseen suuntaan. Tällä hetkellä eniten liikennettä on jo kauan käytössä olleilla "C-kaistalla" (keskitaajuudet 4Ghz ja 6Ghz) ja "Ku-kaistalla" (keskitaajuudet 11Ghz ja 14Ghz).

[Historia]
[Satelliittiyhtiöt]

Yleistä

Historia

Yhtiot





Tästä pääset katsomaan kuvan satelliitin tietoja Intelsatin sivuille
Intelsat 5 Series Satellite

sivun tekijä: Jouni Kytömaa <jkytomaa@cc.hut.fi>

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 26.11.1998 08:24.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/25/sat.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]