TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Kosteita bittejä? - Tietoliikenneyhteydet Atlantin yli


Pääsivu

Historia

Merikaapelit

Satelliitit


Sanasto

Tekijät

Viitteitä

Merikaapelit

Merikaapelit ovat tiedonsiirtokaapeleita, jotka ovat meren pohjassa. Näitä yhteyksiä käytetään mannertenvälisillä ja lyhyemmilläkin välimatkoilla tiedonsiirtoon. Kaapelia pitkin voidaan välittää monenlaista informaatiota, esimerkiksi puheluja, televisiolähetyksiä, dataa. Nykyaikaisissa laajakaistaisissa järjestemissä kulkee yleensä näitä kaikkea, kaapelit eivät enää ole jotain tiettyä tarkoitusta varten.

Valtamerten väliset tietoliikennekaapelit ovat olleet käytössä jo lähes sata vuotta ja lyhyemmillä välimatkolla pitkälti toistasataa vuotta. Aluksi niillä välitettiin lennätinliikennettä koska puhelimen tuottamia korkeataajuisia jännitteitä ei onnistuttu välittämään.

Ensimmäinen puhelinkaapeli yli Atlantin laskettiin 1956 jonka jälkeen kymmenisen muuta on otettu käyttöön vuoteen 1983 saakka. Tähän saakka kaapelit olivat perinteisiä kuparisia koaksiaalikaapeleita. Tästä lähtien mannertenväliset kaapelit ovat olleet valokaapeleita joilla on yli satakertainen siirtokapasiteetti kuparikaapeleihin verrattuna. Valokaapeleita on tällä hetkellä käytössä vajaa kymmenen kappaletta ja uusia on suunitteilla 4. Tämänhetkinen kokonaissiirtokapasiteetti on noin 15 Gbit/s ja tekeillä on moninkertaisesti tämä määrä. Vielä 80-luvun alkupuoliskolla oli siirtokapasiteetti kaapeleilla muutamien Mbit/s luokkaa.

Kaapelit ovat yleensä useamman yhtiön omistuksessa jotka jakavat kustannuksia käyttämänsä kaistaleveyden mukaan. Omistajat ovat suuria teleyhtiöitä esim. AT&T, British Telecom, Deutsche Telekom, Sprint

lähde: http://www.teleport.com/~iscw/

Yleistä

Kuparikaapelit

Valokuitu

Kaapeli vs. Satelliitit

Luettelo kaapeleista

Asennus ja ylläpito


sivun tekijä: Juha Salminen <jvsalmin@cc.hut.fi>

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 26.11.1998 08:21.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/25/kaapeli.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]