TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Kosteita bittejä? - Tietoliikenneyhteydet Atlantin yli


Pääsivu

Historia

Kaapelit

Satelliitit


Sanasto

Tekijät

Viitteitä

Morsetuksesta satelliittiaikaan

Erilaisia tietoliikenneyhteyksiä Atlantin yli on rakennettu jo toista sataa vuotta. Lennätinkaapelit ja morsetus olivat 1800-luvun lopulla tärkeitä asioita tiedon perille saamisen kannalta kun ensimmäisiä mannertenvälisiä viestiyhteyksiä rakennettiin.

Nykyään tietoliikenneyhteyksiin Atlannin yli käytetään merenalaisia kaapeleita sekä tietoliikennesatelliitteja. Olemme koonneet aiheesta mielenkiintoisen ja kattavan tietopaketin:


Yhteenveto sivujen sisällöstä

Tiesittekö, että ensimmäinen puhelu Atlantin yli ei kulkenutkaan kaapeleita pitkin? Asiasta lisää historia-osuudessamme.

Kaapelit ovat silti nykyisin ehkä jopa tärkein tiedonsiirtolinkki mannerten välillä. Mitä kaapeleita merenpohjassa on, mistä ne on tehty, kuinka ne on asennettu ja miten niitä ylläpidetään? Mielenkiintoisia kysymyksiä joihin olemme myös löytäneet mielenkiintoisia vastauksia.

Kun Euroopasta lähtee kaapeleita pitkin signaali, tulee vastaus Amerikan mantereelta viiveellä joka on vain pari sekunnin kymmenystä. Samanlainen signaali satelliittien kautta viipyy matkallaan pari kertaa kauemmin joten satelliitit ovat paras tiedosiirtoväline silloin kun tietoa siirretään enimmäkseen vain toiseen suuntaan. Tästä hyvänä esimerkkinä on tv-satelliitit. Puheluita välitetään myös satelliittien kautta yhdensuuntaisesti silloin kun vastapuolen puhe kulkee merenalaisten kaapeleiden kautta.

Tietoliikennesatelliittien historia alkaa 1960-luvulta ja nykyisin tietoliikennesatelliitteja omistaa useita eri yhtiöitä. Vertailemme myös kaapelia ja satelliittia keskenään.

Viihtykää seurassamme!

Tekijät
morsetusta..Intelsat Series 5 satelliitti

sivun tekijä: Tomi Määttänen <tjmaatta@cc.hut.fi>

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 04.12.1998 15:18.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/25/index.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]