TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

 

Pääsivulle

Palvelut

Vertailu

Haastattelu

Linkkejä

Kommentit

 

 

 

 

Palvelut

Internetin yleistyessä nettiin on saapunut huima määrä uusia palveluita viime vuosien aikana. Myös terveydenhoitopalvelut, eritoten lääkäripalvelut, ovat saapuneet nettiin. Internetin kautta toimivat lääkärit ns. nettilääkärit vastaavat ihmisten sähköpostin tai täyttölomakkeiden kautta esittämiin kysymyksiin joko suoraan julkaistuna vastauksena weppisivulla tai sähköpostitse riippuen tietysti palveluntarjoasta. Näin ihminen voi saada apua häntä vaivaavaan tautiin.

Yleisesti lääkärin vastaus- ja kysymyspalsta ei ole vastaavan palveluntarjoan internet -sivustoissa kuin pieni osa. Yleisesti pääsivulla, eli tässä tapauksessa jonkun terveydenhuollon portaali-sivulla, johdatetaan käyttäjää yleisesti runsaasti mainontaa sisältäville sivuille jättäen itse nettilääkärin taaemmalle. On olemassa puolueellisia vertailuja, uutisia vain jonkun lääkefirman lääkkeistä, mainoksia lääkkeistä sekä bannereita ties mistä tuotteista. Jo vähän valveutuneempi kuluttaja säpsähtää jo tässä vaiheessa. Varsinkin Yhdysvalloissa nettilääkärisivut ovat täynnä edellä mainittua puolueellista roskaa. Tosin on muistettava, että siellä yleisesti kysymyksiin saa vastauksen ilmaiseksi. Tällöin saamasi vastaus on jotakin lääkeyritystä suosiva sekä tietysti kysymyksesi on kaiken kansan ihmeteltävänä netissä.

Nettilääkäripalstoilla yleisesti lääkärit eri erikoistumisaloilta vastaavat oman osa-alueensa kysymyksiin. Suosituimmilla nettilääkäripalstoilla lääkäreitä voi olla vastamassa jopa toistakymmentä kappaletta. Halutessaan nettilääkärin "juttusille" kysyjä ajetaan hänen oireryhmän mukaisesti linkkien avulla oikealle lääkärille, jolta hän voi sitten kysyä ratkaisua ongelmaansa. Yleisesti jo kysytyt kysymykset sekä niihin liittyvät vastaukset julkaistaan vastauspalstalla, joita kysyjä sekä muut käyttäjät voivat lukea ilmaiseksi. Tämä on tietysti järkevää, jottei ihmiset kysyisi samoja kysymyksiä uudestaan ja lisäksi onhan se palveluntarjoajalle mukavaa, kun suositulle kysymys - ja vastaussivulle saadaan bannerit pyörimään. Tämän lisäksi kysyjällä on mahdollisuus usein saada vastaukset suoraan yksityisesti, tietysti lisähinnalla, sähköpostitse ilman, että muut käyttäjät näkevät sekä kysymyksen että vastauksen. Nettilääkärillä asioidessa toimit tietysti aina nimettömänä.

 

Hinnat

Suuressa maailmassa, eli rapakon tuolla puolen, suurin osa nettilääkäripalveluista ovat ilmaisia tarkoittaen tietysti pitkien rekisteröintikaavakkeiden täyttämistä, joissa kysytään kaikki mahdollinen sinusta. Käyttäessäsi kyseenlaista palvelua sinun ei pidä jokaista neuvoa ottaa kirjaimellisesti, sillä palvelu rahoitetaan suurilta osin mainonnalla ja sponsoreilla. Pieneen yskään ei tarvitse ottaa 4 eri lääkettä päivässä samalta valmistajalta. Yleisesti Suomessa sekä muissa pienempien kieliryhmän maissa nettilääkäripalvelut ovat maksullisia. Suomessa toimii vain yksi erittäin varteenotettava nettilääkäripalvelu (http://www.verkkoklinikka.fi/). Kyseisellä "klinikalla" yhden julkinen vastaus maksaa 60-100 mk ja yksityinen 90-150mk riippuen lääkäristä. Maksaminen sujuu erittäin kätevästi suomalaisen pankkien maksupalvelimilla.

 

Pääsivulle
   
       
   
Työryhmä: Juha Lipsanen, Mikko Mustakallio, Jouni Pohjalainen
   

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 17:43.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/53/palvelut.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]