TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus
 Alkuun Yleistä | Hinnat | IP-puhelu | Standardit | Laitteet | Verkot | Sovellusalueet | Tulevaisuus | Lähteet
 

VoIP - siirtyvätkö puhelut nettiin?

VoIP eli Voice over IP, tai ihan vaan lyhyesti IP-puhelut, ovat olleet melko paljon esillä lehtien palstoilla ja ihmisten kahvipöytäjutuissa. Tavallisten tossunkuluttajien kannalta asian on tehnyt mielenkiintoiseksi se seikka, että erityisesti ulkomaanpuhelujen hinnat ovat laskeneet merkittävästi. Tällä hetkellä tarjotaan mahdollisuus soittaa tavallisesta puhelinverkosta Internetin kautta ulkomaanpuheluita. IP-puheluissa käytetään puheen siirtämiseksi pakettipohjaista Internet-protokollaa ja sen avulla puhetta voidaan siirtää missä tahansa IP-pohjaisessa dataverkossa.

Markkinoille on tullut runsas valikoima erilaisia IP-puhelinjärjestelmiin liittyviä laitteita, ja kokonaisia IP-verkkoratkaisuja tarjoaa jo melkoinen määrä laitetoimittajia. IP-verkkojen yleistymisen myötä puhelut siirtyvät IP-verkkoon, jolloin tavallista puhelinverkkoa ei enää tarvita nykyisessä laajuudessaan puhelujen siirtoon. Tämä kaikki vie kyllä oman aikansa, ja mökin mummon puhelimen IP-pohjainen puhe antaa vielä odottaa itseään pitkään.

Yleistä VoIP:sta

IP-puhelut ovat käsite, josta on puhuttu paljon viime aikoina. Ensimmäisenä tarjottiin IP-puheluja ulkomaille ja niitä tarjosivat Telia, RSLCom ja Supertel. Nämä puhelut perustuvat siihen, että asiakas soittaa tavallisella puhelimella yhdyskäytävään, joka toimittaa puhelun kohdemaahan Internetin välityksellä, ja kohdemaassa puhelu yhdistyy yhdyskäytävän kautta takaisin yleiseen puhelinverkkoon. Itseasiassa asiakas ei välttämättä edes tiedä, että hänen puhelunsa menee Internetin kautta; hänhän vain valitsee käyttämänsä operaattorin ulkomaansuuntanumeron ennen varsinaista puhelinnumeroa ja näin operaattori hoitaa puhelun väylöityksen. IP-puheluiden edullisuus perustuu siihen, että niiden muodostamiseen tarvitaan vähemmän tekniikkaa kuin piirikytkentäisten yhteyksien tapauksessa. Lisäksi niissä hyödynnetään Internetin yhteydettömyyttä.

Puhtaat IP-puhelut, jossa puhelu kulkisi vain IP-verkossa, ovat sen sijaan vielä antaneet odottaa itseään. Näitä käyttäviä toki löytyy, mutta ainakin näin alkuvaiheessa tällaiset käyttäjät löytyvät enimmäkseen firmoista eivätkä kotitalouksista. Tällainen "puhdas" IP-puhelu vaatii erityisen IP-puhelimen, joka osaa tehdä tarvittavat paketoinnit, ja toisaalta tällainen puhelin kytketään tietokoneverkon palvelimeen eikä puhelinverkkoon.

Tällä hetkellä markkinoilta alkaa löytyä varsin kattava valikoima IP-puhelinjärjestelmien toteuttamiseksi tarvittavia tuotteita. Miltei kaikki laitevalmistajat ovat tiedostaneet IP-liikenteen mahdollisuudet ja ovat täten täysillä mukana IP-järjestelmien kehityksessä. Perinteiset puhelinverkkolaitevalmistajat, kuten Nokia, Ericsson ja Nortel, ovat kilpailussa mukana, kuin myös uudet, pelkästään VoIP-tekniikkaan erikoistuneet valmistajat.


Tekijät: Ulla-Maija Haapakangas, Arsi Heinonen, Kimmo Pitkäniemi

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 12.11.1999 08:49.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/33/yleista.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]