TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


  TeXtarit
PÄÄSIVU
PALVELUT
KIELI
IKÄRYHMÄT
TULEVAISUUS
LINKIT

Uudet palvelut ja ideat jakavat ihmisten mielipiteitä. Vaikka suomalaiset ovat suurimmaksi osaksi teknologiamyönteisiä, tekstiviestit ovat saaneet osakseen myös vastustusta. Erityisesti keskustelua on herättänyt tekstiviestien vaikutus äidinkielen osaamiseen.

Tekstiviestien on väitetty heikentävän suomalaisten äidinkielen taitoja. Väitteelle löytyy toki painavia perusteita. Monesti viestit kirjoitetaan kokonaan pienillä tai isoilla kirjaimilla, ja välimerkitkin unohdetaan useimmiten kokonaan.

Tekstiviestien rajoitettu merkkimäärä pakottaa kirjoittajan lyhentämään sanottavaansa kaikin mahdollisin keinoin. Äidinkielen opettajien kiroamat kolme pistettä nousevat uuteen arvoon korvatessaan jopa kokonaisia lauseita. Lyhenteitä käytetään mahdollisimman paljon, ja jos ei tilanteeseen löydy sopivaa, se keksitään lennossa. Mielentiloja ilmaistaan hymiöillä, ja kieli vilisee slangia.

Vaikka kriitikoilla riittää materiaalia, paljon on myös puolestapuhujia. STT:n syksyllä julkaisemassa uutisessa dosentti Minna-Riitta Luukka Jyväskylän yliopistosta pikemminkin kehuu tekstiviestin rikastavan suomen kieltä tuoden siihen monipuolisuutta. Luukan mukaan ihmiset tunnistavat, millaista kieltä eri tilanteissa käytetään, ja näin esimerkiksi tekstiviesti luo vain kieleen oman varianttinsa.

Tekstiviestin kiinteä pituutta ei välttämättä katsota huonona puolena: vähäinen tila pakottaa kirjoittajan tiivistämään sanomansa. Näin kirjoittaja joutuu sanomaan asiansa yksinkertaisesti ja jaarittelematta.

Tekstiviestin rajattu pituus pakottaa kirjoittajan väkisinkin miettimään, miten asian saisi ilmaistua tiiviisti. Näin tekstiviestit luovat uutta kieltä ja kielen käyttötapoja. Tekstiviestit ovat kuitenkin suhteellisen uusi ilmiö, eikä niiden vaikutus kieleen ole vielä selkeästi nähtävissä - todellinen merkitys selviää vasta tulevaisuudessa.

  [PÄÄSIVU] [PALVELUT] [KIELI] [IKÄRYHMÄT] [TULEVAISUUS] [LINKIT] Teksti & ideointi
MIKKO TUUKKANEN
Teksti & muokkaus & HTML
SAMI SUNDELL
Grafiikka & HTML
MARKO KARHINIEMI

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 23:48.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/20/kieli.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]