TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


  TeXtarit
PÄÄSIVU
PALVELUT
KIELI
IKÄRYHMÄT
TULEVAISUUS
LINKIT

Vaikka tekstiviesteistä on nopeasti tullut koko kansan huvia, tehokkaimmin uuden viestintätavan lienevät kuitenkin omaksuneet nuoret. Kun yli puolella suomalaisista on kännykkä, mukaan mahtuu monta peruskoululaista, joiden pääasiallinen harrastus koulupäivinä on vertailla puhelimia ja lähetellä kavereille tekstiviestejä.

Ennen kännykkätietoisuuden todellista räjähtämistä tekstiviestit olivat omiaan rappeuttamaan varhaisnuorison moraalisia arvoja - sopivasti puhelinta piilottelemalla koevastaukset siirtyivät näppärästi tekstiviesteinä lapsukaiselta toiselle. Myös rivojen juttujen levitteleminen keskellä tuntia on huomattavasti vaarattomampaa puhelimella kuin paperilapuilla.

Radikaalit kännykkäkiellot ovat ainakin vähentäneet tekstiviestien moraalisesti arveluttavaa käyttöä, mutta nuorten käyttäytymistä ne ovat muuttaneet pysyvästi.

Aikaisemmin tapaamisten sopiminen edellytti puhelinsoittoja ja jonkinasteista suunnittelemista. Kännyköiden ja tekstiviestien myötä tilanne on muuttunut. Kun kaikilla on puhelin rintataskussa, ei tarkkojen aikojen sopiminen ole enää välttämätöntä: nopeatkin muutokset ovat mahdollisia, kun yhteyden saa käytännössä aina. Vaikka tämä on periaatteessa etu kaikille kännyköiden käyttäjille, nuoret tuntuvat olevan aikuisia valmiimpia kelluvien aikataulujen käyttämiseen.

Tekstiviestien suunnaton etu puheluihin nähden on niiden huomaamattomuus. Puhelimeen vastaaminen on monissa tilanteissa mahdotonta tai vähintäänkin epäkohteliasta. Tekstiviestin vastaanottaminen sen sijaan ei edellytä edes puhelimen päälläoloa. Näin viesti saavuttaa vastaanottajansa joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin - nuorten tapauksessa useimmiten ennemmin.

Nopeiden viestien välittämisessä tekstiviesti pitää pintansa myös vanhemman väestön keskuudessa. Jos kännykkään puhuminen kesken päivän voikin herättää pahennusta, tekstiviesteillä keskustelu käy huomaamattomasti. Tekstiviesteille löytyy myös hyötyäkäyttöä: niitä voidaan käyttää esimerkiksi ilmoittamaan tietokonelaitteiden häiriöistä ylläpitäjälle.

Vanhemmalla väellä, kuten eläkeläisillä, kännyköiden määrä on vähäisempi. Useimmiten sitä myös käytetään alkuperäiseen käyttötarkoitukseen, puhumiseen, ja tekstiviestien ja muiden lisätoimintojen käyttäminen jää vähemmälle. Tämän takia esimerkiksi vanhuksille suunnattuja palveluja onkin vähän. On toki palveluita, jotka ovat käyttökelpoisia kaikenikäisille.

Iästä riippumatta tekstiviestit ovat käytössä erilaisten onnittelujen lähettämisessä. Tekstiviesteillä hoituu myös kauppalistan lähettäminen liikkeellä olevalle perheenjäsenelle. Eikä tietenkään pidä unohtaa normaaleja parisuhteen sisältämiä rakkaudentoivotuksia ja muita sanomia, joiden pitää tulla perille, vaikka puhelin olisikin hetkellisesti suljettuna.

  [PÄÄSIVU] [PALVELUT] [KIELI] [IKÄRYHMÄT] [TULEVAISUUS] [LINKIT] Teksti & ideointi
MIKKO TUUKKANEN
Teksti & muokkaus & HTML
SAMI SUNDELL
Grafiikka & HTML
MARKO KARHINIEMI

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 23:48.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/20/ikaryhmat.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]