TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Etätyö




[
Johdanto]
[
Miksi tehdä etätyötä?]
[
Miksi ei?]
[
Etätyön luonteesta]
[
Järjestelyt etätoimistossa]
[Turvallisuus]

[Sopimukselliset seikat]
[Lähteet]
[Termistö]




Tekijät:

Antti Aarnio
Markus Aarnio
Matti Jylhä

Työnjako

Etätyöskentelyn turvallisuus

Etätyöskentelyyn ja yleensäkin tiedonsiirtoon ja –käsittelyyn liittyy turvallisuusriskejä. Tässä käsittelemme neljää eri asiaa. Tiedon vuotaminen ulkopuolisille, virusten ja muiden haitallisten komponenttien leviäminen, järjestelmään pääsy ja palomuurien toiminta sekä työntekijän velvollisuudet turvallisuuden ylläpitämiseksi.

1. Tiedon vuotaminen ulkopuolisille on erittäin vakava uhka. Mitä tärkeämpää ja arkaluontoisempaa tieto on sitä enemmän siitä on huolehdittava. Tiedonsiirrossa yksi keino on käyttää erilaisia salausmenetelmiä tiedon suojaamiseksi. Toisin sanoen, jos tieto pääsee jollekin ulkopuoliselle, on sen hyödyntäminen vaikeaa. Salausmenetelmiä on useita. Yleensä ne toimivat siten, että data muutetaan jollakin algoritmilla bitti bitiltä tulkitsemattomaan muotoon. Vastaanottavassa päässä salattu data muutetaan salausavaimen avulla takaisin luettavaan muotoon.

2. Etätyö vaatii yhteyden yrityksen koneisiin. Tämä avaa mahdollisuuden myös muiden kuin valtuutettujen henkilöiden päästä järjestelmään. Kun järjestelmässä on aukko, jota pitkin toteutetaan sallitut yhteydet, on se erittäin vaikeaa sulkea muilta. Yksi keino tähän ovat palomuurit eli firewalls. Ulkopuolinen yhteys lisää tietenkin myös mahdollisuuden virusten leviämiselle. On oltava aina tietoinen siitä, minkälaisia tiedostoja siirretään ja käytetään. Etenkin järjestelmään siirrettävän datan on oltava tarkastettua ja puhdasta. Virustorjuntaohjelmistojen käyttö pitääkin siten olla ehdotonta.

3. Palomuurien tarkoitus on huolehtia siitä, ketkä saavat tulla järjestelmään ja mistä. Hyvin hoidetussa järjestelmässä kaikki ulkoa tulevat yhteysyritykset kulkevat palomuurin läpi. Palomuuri tarkastaa järjestelmään yrittävän identifikaation sekä osoitteen, josta kyseinen yritys tulee. Tämän jälkeen se vertaa näitä tietoja sallittuihin ja joko hyväksyy tai hylkää yrityksen.

4. Yksi olennaisimpia asioita turvallisuuden ylläpitämiseksi on käyttäjän oma toiminta. Käyttäjän tulisi olla selvillä riskeistä ja käytettävien ohjelmien ja yhteyksien toiminnasta. Käyttäjän täytyy myös tietää, miten turvallisuusriskit ovat minimoitavissa. Tämä edellyttää konsultointia järjestelmän ylläpitäjien kanssa. Tärkeitä asioita ovat salatun yhteyden käyttö, ylimääräiset salausmekanismit ja yhteyksien sulkeminen työskentelyn jälkeen. Sääntöjen ja järjestelmän ohjeiden mukainen toiminta edesauttaa turvallisuutta.

Lukko
     
     
 

[Edellinen sivu] [Seuraava sivu]

[Pääsivulle]

 

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 12.11.1999 14:19.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/13/turvallisuus.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]