TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Etätyö




[
Johdanto]
[
Miksi tehdä etätyötä?]
[Miksi ei?]
[
Etätyön luonteesta]
[
Järjestelyt etätoimistossa]
[
Turvallisuus]
[Sopimukselliset seikat]
[Lähteet]
[Termistö]




Tekijät:

Antti Aarnio
Markus Aarnio
Matti Jylhä

Työnjako

Miksi ei?

Useimmiten etätyö on mahdollista vain työn ollessa ns. tietotyötä. Muissa tapauksissa työn siirtäminen saattaa olla mahdottomuus. Usein tässä tulee vastaan työssä tarvittavan teknologian kalleus, koko tai työn fyysisyys. Myös nopeaa reagointia, tiivistä ryhmätyötä tai suoraa asiakaspalvelua vaativat tehtävät asettavat rajoituksia.

Muita syitä etätyön estymiseen ovat vanhakantaiset asenteet, joiden perusteella työntekijään ei voi luottaa, vaan ainoastaan jatkuva valvonta tuottaa tulosta. Myös materiaalin kätevän siirron mahdottomuus, tekniikan vajaavuus tai teknologiainvestointien kohtuuton määrä saattavat tulla eteen.

Etätyön suurimmaksi esteeksi syrjä-Suomessa ovat kohonneet viranomaisasenteet, vaikka etätyön tekniikka on jo käytössä. Tähän tulokseen päätyi Etätyöllä Elinvoimaa-seminaari Mikkelissä. Etätyön yleistymistä hidastaa merkittävästi, ettei tälle työmuodolla ole vielä selvää verotus- ja oikeuskäytäntöä. Esimerkiksi runsaasta internetin käyttämisestä aiheutuvien kulujen verovähennysoikeudessa verottajan linja on erittäin kirjava. Jo pelkästään vapaa-ajan asunnon muuttaminen työtilaksi saattaa törmätä kaavoitusmääräyksiin ja verottajan vastaiskuun.

"Kansalaisten samanarvoisuudesta lain edessä olisi pidettävä kiinni, että olinpaikka, vaikkapa kesämökki, ei vaikuta verotuskohteluun", sanoo Veronmaksajien keskusliiton Itä-Suomen asiamies Ville Hukkanen Mikkelissä järjestetyssä etätyön kehittämistä pohtivassa tilaisuudessa.
Monilla muuttotappiosta kärsivillä kunnilla etätyön lisääminen on elinkeinostrategiassa. Muun muassa Hirvensalmi ja Pieksämäki ovat edullisine loma-asuntoineen etsineet messuilta kymmeniä etätyön tekijöitä.

Sisäministeriön vetämä etätyöryhmä korosti uusien asenteiden opettelua ja etätyötä koskevien epäluulojen hälventämistä, mutta ei esittänyt juuri mitään konkreettista. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n tuoreen selvityksen mukaan Suomessa tekee etätyötä 335 000 ihmistä - ja etäjoukko kasvaa 60 000 vuosivauhdilla.

Miksei?
     
     
 

[Edellinen sivu] [Seuraava sivu]

[Pääsivulle]

 

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 12.11.1999 14:17.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/13/miksei.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]