TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Etätyö




[
Johdanto]
[
Miksi tehdä etätyötä?]
[
Miksi ei?]
[
Etätyön luonteesta]
[Järjestelyt etätoimistossa]
[
Turvallisuus]
[Sopimukselliset seikat]
[Lähteet]
[Termistö]




Tekijät:

Antti Aarnio
Markus Aarnio
Matti Jylhä

Työnjako

Järjestelyt etätoimistossa

Työpaikka tulisi olla mieluiten oma huone tai vähintään paikka, joka on selvästi erotettu muusta vapaa-aikaan liittyvästä toiminnasta ainakin henkisellä tasolla. On tärkeää, että työntekijä pystyy keskittymään omassa rauhassaan, muiden häiritsemättä omaan työhönsä. Etätyöntekoonkin vaadittavat olosuhteiden vähimmäisvaatimukset määräytyvät jo Euroopassa voimassa olevien työturvallisuusmääräyksien perusteella. Määräyksissä on vaatimukset tietokoneruuduille, näppäimistöille, työpöydille ja tuoleille, työtilalle, valaistukselle, häikäisylle, melulle, lämmölle, säteilylle, kosteudelle ja atk-ohjelmistoille. Käytännössä etätyönteossa vaaditaan samoja vaatimuksia kuin varsinaisella työpaikallakin.

Pisteen tulee olla riittävän hyvin varustettu, jotta kaikki mahdolliset tehtävät pystytään hoitamaan. Tämä osuus on yleensä työnantajan hoidossa. On kuitenkin mahdollista, että sopimuksesta työntekijä käyttää omia laitteitaan työntekoon. Teknisiin seikkoihin kuitenkin kiinnitetään enemmän huomioita seuraavissa kappaleissa. Tekniikka on etätyössä huomattavasti suuremmalta osin työntekijän hoidettavan, joka pitää ottaa huomioon, sillä taito ongelmatilanteiden korjaamiseen on oltava hanskassa. Turvallisuuden fyysinen puoli tulee ehdottomasti huomioida ohjelmisto ja tietoliikenneturvallisuuden ohella aivan kuten normaaleissa toimistotiloissa. Tällaisia turvallisuustekijöitä ovat paloturvallinen kassakaappi tai ainakin tavalliset lukitut kaapit, laatikot, yms.

Kuten aiemmin jo todettiin, on etätyö aivan tavallista työskentelyä, joten on työpisteen ergonomia myös hoidettava asiaankuuluvalla tavalla. Työnantajaa velvoittaa työsuojeluvastuu yhtälailla toimistossa kuin kotona. Tuolit, pöydät, laitteet, valaistus, ääniympäristö ja ilmastointi on oltava sopivanlaisia, jotta työntekijä tuntee paikan mukavaksi, eikä esimerkiksi rasitusvammoja tai turhaa häiriytymistä esiinny.

Laitteistot

Peruslaitteistolle asetettavat vaatimukset ovat yhdenmukaisia normaalin työympäristön vaatimusten kanssa. Etätyön erityisvaatimukset korostuvat tiedonsiirtolaitteiden ja -ohjelmistojen valinnassa. Alla on käsitelty etätyön vaatimuksia eri laitteistojen osalta. Välineiden hankinnassa tai lainauksesta on luonnollisesti sovittava työnantaja kohtaisesti niin ettei toimiston työnteko häiriinny eikä myöskään koidu ylisuuria kustannuksia. Mikäli päädytään ratkaisuun, jossa etätoimistossa työskentelee useampia henkilöitä, voidaan saada parempaa palvelutasoa halvemmalla, johtuen mahdollisuuksista jakaa palveluita useamman henkilön kesken. Hyviä esimerkkejä mahdollisista jaetuista palveluista ovat tulostus, kopiointi, tietoliikenne ja videoneuvottelutilat. Etätyöskentely ei juuri vaadi tietokoneelta normaalia suurempaa suorituskykyä, kuin tavallisessakaan vastaavassa toimistossa. Tulee kuitenkin ottaa huomioon, että joissain tapauksissa tietoliikenneyhteyksien hoitaminen vaatii jonkinverran lisätehoa koneelta. Nykyisten tietokoneiden tehoilla tämä tuskin on kuitenkaan ongelma.

Tietoliikenneyhteydet

Siirtokapasiteetin kasvaessa myös kustannukset nousevat, joten siirtoyhteys kannattaa valita tarvittavan tiedonsiirtokapasiteetin mukaan. Kapasiteetin tarpeeseen vaikuttaa työnlaatu ja etätoimistossa työskentelevien määrä. Lisäksi tulee ottaa huomioon tarvittava hetkellinen kapasiteetti ja toisaalta keskimääräisen tiedonsiirron tarve. Myöskin etätoimiston tulevaisuuden suunnitelmat on syytä ottaa huomioon. Siirtoyhteysvaihtoehtoina ovat käytännössä modeemi, ISDN, ADSL, kaapelimodeemi ja eri tavoin toteutetut kiinteät yhteydet. Kalleimpiin ratkaisuihin päädytään vain mikäli tietoliikenne on poikkeuksellisen merkittävää tai tarvitaan jatkuvaa yhteyttä. Suuremman etätoimiston tapauksessa voidaan valita hajautetun tai yhteisen siirtomedian kesken.

Oheislaitteet

Etätyö asettaa erityisvaatimuksia tietokoneen oheislaitteille seuraavasti:

  • Tulostin
    Tulostimen osalta yksin työskenneltäessä tullaan toimeen hieman hitaamalla tulostimella kuin toimistossa. Halvempia tulostimia käytettäessä kannattaa lähinnä varmistua musteen arkistointikelpoisuudesta. Suuremmissa etätoimistoissa voidaan valita sitten tehokkaampi ja kalliimpi jaettu tulostin.
  • Tiedonvarmistus
    Tiedon varmistamiseen tarvitaan usein erillinen media, koska varmistuskopiointia ei voida suorittaa kootusti palvelimen kautta. Varmistuskopiointiin voidaan käyttää nauhaasemia, siirrettäviä kiintolevyjä, kirjoitavaa CD-ROM:ia tai suurempi kapasiteettisia levykkeitä. Näitä voidaan käyttää myöskin tiedonsiirtoon käsin, mikäli työskennellään useammassa paikassa ja tiedonsiirto verkon kautta ei tule kysymykseen.
  • Videoneuvotteluvarustus
    Videoneuvottelu välineitä tarvitaan, mikäli tekniikkaa yrityksessä käytetään. Vaihtoehtoina on yksittäisen henkilön käyttöön tarkoitettu yksittäiseen koneeseen asennettava laitteisto. Suuremman toimiston tapauksessa tulee kyseeseen kiinteän huoneiston laitteistaminen videoneuvottelu käyttöön.
  • Muita oheislaitteita
    Mikäli siirtoyhteydeksi valitaan modeemi, on syytä hankkia myös toinenkin vaihtoehtoinen puhelinlinja, joko matkapuhelimella tai toisella puhelinlinjalla. Muita etätoimistoon läheisesti liittyviä oheislaitteitta ovat esim. skanneri ja digitaalikamera.
  • Ohjelmistot
    Etätyön toteutukseen mahdollisesti tarvittavia ohjelmistoja ovat mm. sähköposti, FTP, Fax-ohjelmistot, internetohjelmistot, salausohjelmistot, etäkäyttöohjelmat, videoneuvottelu, internetpuhelu ja lisäksi mahdolliset yrityksen omat tiedonsiirto-ohjelmat, joilla hoidetaan tilauksia ja laskutuksia.
  • Etäkäyttöohjelmistot
    Etäkäytöllä mahdollistetaan etätyöntekijän PC:n kytkeminen varsinaisessa toimistossa sijaitsevaan koneeseen ja sitä kautta palvelimena toimivan koneen ohjelmien käyttäminen päätteen omaisesti. Merkittävää on se kuinka paljon etäkäyttöohjelma siirtää tietoa.
  • Muut apuvälineet
    Kopiokone, telekopiokone (tosin saadaan kulkemaan joko internetin tai pelkän faxmodeemin kautta), televisio, videotykki, kuvapuhelin sekä sähkönsaannin varmistamiseen tarkoitettu UPS.

Järjestelyt

     
     
 

[Edellinen sivu] [Seuraava sivu]

[Pääsivulle]

 

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 12.11.1999 14:15.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/13/jarjestelyt.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]