TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Etätyö




[Johdanto]
[
Miksi tehdä etätyötä?]
[
Miksi ei?]
[
Etätyön luonteesta]
[
Järjestelyt etätoimistossa]
[
Turvallisuus]
[Sopimukselliset seikat]
[Lähteet]
[Termistö]




Tekijät:

Antti Aarnio
Markus Aarnio
Matti Jylhä

Työnjako

Johdanto

Etätyö mielletään usein etuoikeutettujen johdon henkilöiden tavaksi tehdä töitä golf-klubilla tai mökillä drinkkilasi toisessa kädessä. Erään operaattoriyrityksen mainoksessakin olemme saaneet ihailla tällaista skenaariota. Tämä on korkeintaankin vain puolitotuus, jos sitäkään.

Etätyö on tapa, jolla monet ihmiset voivat työskennellä tehokkaammin, tuottavammin, ja työntekijän kannalta mielekkäämmin vaikkapa suoraan kotoa. Etätyöstä on tullut jo esimerkiksi Piilaksossa todellinen kilpailuvaltti, millä voidaan houkutella osaava työvoimaa joustavan työn pariin. Suomessakin jo yli 50% tekee ns. tietotyötä, joka antaa mahdollisuuden etätyöskentelyyn. Halu tähän työtapaan on myös suuri. Useampi kuin joka kolmas haluaisi ainakin osittain siirtyä etätöihin. Suomessa 90-luvun alussa etätyössä oli 37000 suomalaista ja samainen luku oli vuonna 1997 165000. Jos suhteuttaa tämän kasvuluvun tietotekniikan ja –verkkojen nykyiseen kehityskäyrään, on nousu huimaa. Etätyön uskotaan tarjoavan enemmän mahdollisuuksia itse vaikuttaa työaikoihin ja työtapaan, sekä luovan uudenlaiset rajat työn ja vapaa-ajan välille.

Etätyöllä siis tarkoitetaan työskentelyä, joka tapahtuu poissa virallisesta toimistosta. Etätyötä tehdään kotona, kulkuvälineessä, satelliittitoimistossa tai etätyökeskuksessa. Etätyö on luonteeltaan hyvin poikkeavaa perinteisestä työmallista. Työntekijältä vaaditaan tietämystä tekniikasta, vastuuntuntoa ja itsenäistä toimintakykyä, sekä työnantajalta selkeitä määrittelyitä, tavoitteita aikatauluja ja tarvittavaa panostusta vain muutamia seikkoja mainitakseen.

Etätyö syntyi 1970-luvun alussa Yhdysvalloissa, Kaliforniassa, jossa kilometrien mittaiset liikenneruuhkat ja tunteja kestävät työmatkat ovat jokapäiväistä arkea. Uusien työtapojen etsintään olivat siten selvät käytännölliset syyt. Samalla nousivat esiin myös muut uusien työmuotojen kehittämiseen liittyvät kysymykset.

     
     
 

[Seuraava sivu]

[Pääsivulle]

 

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 12.11.1999 14:15.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/13/johdanto.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]