TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Sisältö
[Johdanto]
[Matkapuhelimet]
[Tulevaisuus]
[WCDMA]
[Ominaisuudet]
[Palvelut]
[Käytäntö]
[Viitteet]
[Tekijät]

UMTS

UMTS:n radion tekniikka

WCDMA

CDMA tekniikkaan perustuvia ratkaisuja on ollut jo pitkään sotilaskäytössä. CDMA:ssa käytetyn hajaspektrin ansiosta vihollinen ei voi häiritä eikä havaita laitteen käyttöä, koska hajoitettu signaali ei erotu selvästi taustakohinan seasta.

Yksi tärkeimmistä syistä uuden tekniikan käyttöön ottoon on kuitenkin CDMA-tekniikan tehokas taajuusalueen hyödyntäminen. WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access) tarjoaa käyttäjille suuret tiedonsiirtonopeudet, mikä vaatii toimiakseen laajan taajuusalueen. Nykyisin olemassa olevia toisen sukupolven järjestelmiä voidaan parantaa siten, että ne tarjoavat suuremman tiedonsiirtonopeuden. Suuren käyttäjämäärän palveleminen on ruuhka-aikana on mahdotonta, koska käytettävissä oleva taajuusalue loppuu.

WCDMA-tekniikka eroaa GSM-järjestelmän tekniikasta siten, että WCDMA:ssa kaikki käyttäjät ovat samalla taajuusalueella. Käyttäjät tunnistetaan muiden joukosta erityisen koodin perusteella. Erilaisia koodeja on huikea määrä. Tämä takaa sen, että liikenne pysyy salaisena.

GSM-järjestelmä pohjautui taajuusalueen jakamiseen osiksi ja lisäksi jokainen taajuusalueen osa jaettiin siinä kahdeksaan aikaväliin. Puhelimen käyttäjä sai siis käyttöönsä tietyltä taajuudelta yhden aikavälin. Kuvassa 3 havainnollistetaan, että CDMA käyttää alhaista lähetystehoa, mutta laajaa taajuuskaistaa.

 

CDMA

Kuva3. CDMA taajuus- ja aikaesitys

CDMA:ssa käytettävä lähetysteho onkin vain noin kymmenesosa tai jopa alempi verrattaessa GSM-järjestelmässä käytettyyn tehoon. Kuvaa voidaan myös tulkita siten, että yksittäisillä taajuuksilla olevien häiriölähteiden vaikutus on aiempaa pienempi.

Satelliitit

Maailmanlaajuisen peittoalueen tarjoamiseksi on suunnitteilla kattaa osa peittoalueesta satelliittilinkeillä. Tavanomaisen tukiasemaverkon rakentaminen syrjäisille seuduille tulisi aivan liian kalliiksi.

Monitie-eteneminen

Matkaviestimen käyttöympäristö on luonteeltaan sellainen, että radioaallot saapuvat vastaanottimeen useaa eri reittiä pitkin. Esimerkiksi kaupungeissa aallot heijastuvat rakennusten seinistä ja kadusta. Heijastunut aalto on suoraan viestimeen saapunutta aaltoa myöhemmin perillä. Perinteisesti tämä on ollut ainoastaan haitallista, mutta UMTS-viestin osaa käyttää monia eri reittejä kulkevia aaltoja hyödykseen.Tämä pidentää laitteen akun kestoaikaa ja parantaa kuuluvuutta.

Palvelevan tukiaseman vaihto - handover

Palvevan tukiaseman vaihto tapahtuu, kun viestimen käyttäjä liikkuu solusta toiseen. Toisen sukupolven järjestelmissä yhteys katkeaa ensimmäiseen soluun hetkeä ennen kuin yhteys toiseen soluun muodostuu. CDMA-tekniikassa on mahdollista muodostaa yhteys toiseen soluun ennen yhteyden katkaisemista ensimmäiseen. Myös tämä pidentää puhelimen käyttö- ja valmiusaikaa, pienentää häiriöitä ja suurentaa kapasiteettia.

[Ominaisuudet] [Sivun alkuun]


Copyright Ville Vaittinen, Mikael Sepponen, Tuomas Maisala.
Päivitetty viimeksi 27. marraskuuta 1998.


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 27.11.1998 19:00.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/24/wcdma.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]