TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Sisältö
[Johdanto]
[Matkapuhelimet]
[Tulevaisuus]
[WCDMA]
[Ominaisuudet]
[Palvelut]
[Käytäntö]
[Viitteet]
[Tekijät]

UMTS

UMTS käytännössä

Siirtyminen UMTS:iin

Hyppäys uuteen ei tapahtune kertarysäyksellä. Verkko-operaattorit ovat suoltaneet omaisuuksia nykyisten verkkojen kehittämiseen, joten ei olisi kovinkaan järkevää ryhtyä heti kärräämään vanhoja järjestelmiä kaatopaikalle. Ennen kuin voidaan puhua täydellisestä kolmannen sukupolven UMTS-tekniikasta, on tulossa välivaiheena GPRS (General Packet Radio Service), jossa nykyisen GSM:n ominaisuuksia on viritelty paremmiksi muun muassa tiedonsiirtonopeutta nostamalla ja tietopalvelujen käyttöä helpottamalla. Voidaan sanoa, että GPRS on kolmannen sukupolven järjestelmä toisen sukupolven verkossa.

UMTS-kapulat

Ensiksi taskulaskimen sai rannekelloon. Toisaalta laskimeen lisättiin pieni muistio. Ennen puhelimella vain soitettiin, nyt uudella Nokialaisella voi pelailla peläjä, se toimii pienenä muistiona ja kalenterikin löytyy vaikkapa kavereiden syntymäpäiville. Erilaiset elektroniset laitteet ovat pienentyneet ja niitä on yhdistetty samoihin kuoriin. Konvergoituminen yhtä monikäyttöistä viestintä kohti on selkeästi havaittavissa.

Monäyttöinen matkaviestin tietysti edellyttää aivan uudenlaisia käyttöliittymäratkaisuja, joita alan teollisuus on jo visioinut. Nykyisellään se, minkä me miellämme kännykäksi, olisi vain osa kokonaisuutta. Täydelliseen matkaviestinpakettiin voisi sen lisäksi kuulua kannettava näyttöruutu ja jonkinlainen osoitinlaite, jolla haluttuja toimintoja saataisiin valittua. Nämä kaikki olisivat tietysti nykytyyliin kompakteja ja vähän virtaa kuluttavia. Mitä luultavimmin voit joskus tulevaisuudessa matkaviestimelläsi availla ovia työpaikalla, maksaa pysäköintimaksun parkkiautomaatilla ja vaihtaa kotona televisiokanavia, kun kaikista laitteista löytyy Blue Tooth -piiri eli lyhyen kantaman radiolinkki ja Java Virtual Machine eli yleinen sovellusalusta.

[Viitteet] [Sivun alkuun]


Copyright Ville Vaittinen, Mikael Sepponen, Tuomas Maisala.
Päivitetty viimeksi 27. marraskuuta 1998.


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 27.11.1998 18:56.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/24/kaytanto.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]