TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Sisältö
[Johdanto]
[Matkapuhelimet]
[Tulevaisuus]
[WCDMA]
[Ominaisuudet]
[Palvelut]
[Käytäntö]
[Viitteet]
[Tekijät]

UMTS

Palvelut ja laitteet

Palvelutyypit ja niiden vaatimukset

Palvelujen päätyypit käytön mukaan ovat interaktiiviset palvelut, kuten

  • normaali puhe,
  • videoneuvottelu,
  • webbisurffailu
ja jakelutyyppiset palvelut, kuten
  • audio-on-demand,
  • video-on-demand,
  • erilaiset tekstiviestityyppiset tiedotukset ja mainokset.
Internet-yhteys on varmasti UMTS-viestimen halutuin datapalvelu. Yleisen verkon lisäksi yrityksiä kiinnostavat yhteydet omiin sisäisiin verkkoihin, Intranetteihin. Nämä käyttävät samanlaista teknikkaa, vain palvelun käyttö on rajattu.

Langattoman järjestelmän erityiset teknisen haasteet ovat

  • koodatun tiedon herkkyys,
  • mediakomponenttien synkronointi ja
  • eri verkkojen yhteistyö.

Pakattu data, kuten MPEG-videokuva, on hyvin herkkä bittivirheille. Peukalosääntönä on, että mitä enemmän tietoa pakataan, sitä tärkeämmäksi yksittäiset bitit tulevat. Esimerkiksi häiriöllisellä siirtotiellä pakkaamaton normaali puhe voi olla vielä ymmärrettävissä, vaikka videokuva on täysin sotkeentunut.

Multimediasovelluksissa on eri mediat kyettävä synkronoimaan keskenään. Tyypillinen synkronointivirhe on dupatuista elokuvista tuttu huulien liikkeen ja puheen yhteensopimattomuus. Eri mediakomponentit voidaan pakata samaan tietovirtaan, esimerkiksi MPEG-standardin mukaan. Langattomassa viestinnässä nämä halutaan yleensä pitää erillään, jolloin yhteyden heiketessä voidaan esimerkiksi kuvapuhelusta jättää kuva päivittämättä, mutta keskustelua voidaan jatkaa ilman häiriötä.

Kiinteiden verkkojen kehitys ohjaa multimediapalveluja ja siksi tarvitaan saumatonta yhteistyötä erilaisten kiinteiden ja langattomien verkkojen välille. Verkon sisällä tarvitaan myös kehittynyttä yhteistyötä eri solujen välillä. Kuuluvuusalueelta toiselle siirtyminen on kyettävä tekemään erikseen yksittäisille tietovirroille, joilla on erilaiset siirtonopeus-, virhesuhde- ja viivevaatimukset.

Palvelujen toteutus UMTS:ssa

UMTS-järjestelmässä tarjolla olevat palvelut riippuvat käytettävästä radiotiestä. Sisätiloissa ja ulkona lyhyillä etisyyksillä saavutetaan suurempi siirtonopeus kuin maaseudulla tai satelliittiyhteyden päässä syrjäseuduilla. 2Mbit/s kaistanleveydestä ei siis kesämökillä päässe nauttimaan. Kuva: Palvelumallin kerrokset.

ETSI on kehittänyt UMTS:ia GSM:stä eroavalla tavalla. Palvelujen kannalta tärkein ero on, että verkko-operaattori ja palveluntarjoaja ovat erotettu toisistaan. Jos vastaavaa kuvittelisi GSM-puolella, se tarkottaisi, että voisit esimerkiksi pitää Radiolinjaa verkko-operaattorina eli puhelun välittäjänä ja hyödyntää Radiolinjan kuuluvuusaluetta sekä tilata Soneralta pelkän SIM-kortin ja vastaajapalvelun. Toisin sanoen kuljetusyhteys ja palvelun toteutus voivat olla eri operaattoreilta. Tämä edistää kilpailua.

Verkko-operaattorin tehtävä on tarjota erilaisia yhteyksiä, kuten bittipohjaisia, pakettivälitteisiä, kytkennnällisiä. Näiden päälle palveluntarjoaja rakentaa omat palvelunsa. Tilaaja voi käyttää useiden eri palveluntarjoajien palveluja. Teknisesti tämä aiheuttaa yhteensopivuusongelmia eri rajapintojen välille. Myös laskutuksesta uhkaa tulla monimutkaisempi.

[Käytäntö] [Sivun alkuun]


Copyright Ville Vaittinen, Mikael Sepponen, Tuomas Maisala.
Päivitetty viimeksi 27. marraskuuta 1998.


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 27.11.1998 18:56.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/24/palvelut.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]