TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Sisältö
[Johdanto]
[Matkapuhelimet]
[Tulevaisuus]
[WCDMA]
[Ominaisuudet]
[Palvelut]
[Käytäntö]
[Viitteet]
[Tekijät]

UMTS

Kansainväliset ongelmat

UMTS:n radio-osan tekniikaksi valittiin Euroopassa tiukan kädenväännön jälkeen WCDMA. Teknisiltä ominaisuuksiltaan tämä tekniikka on hyvä, mutta amerikkalaiset saattavat estää sen käyttöönottamisen. Yhdysvalloissa Kansainvälisen stardardointijärjestön ITU:n UMTS:lle varaama taajuusalue on vieläpä käytetty toisen sukupolven järjestelmiin. Neuvotteluja ongelmien ratkaisemiseksi käydään ja luultavasti UMTS saadaan käyttöön vuoden 2000 jälkeen ensin Japanissa ja myöhemmin Euroopassa. Tunnettu amerikkalainen tutkimuslaitos Dataquest pitää kuitenkin tätä arviota aivan liian optimistisena.

USA:ssa on kehitteillä kilpaileva järjestelmä CDMA2000. Tämä ei ole yhteensopiva WCDMA tekniikkaan perustuvan eurooppalaisen järjestelmän kanssa. Molemmille järjestelmille on yhteistä CDMA (Code Division Multiple Access) tekniikan käyttö. Yhdysvaltalainen yhtiö Qualcomm omistaa keskeisiä patentteja tekniikkaan ja ei suostu lisensoimaan sitä muihin kuin CDMA2000-yhteensopiviin järjestelmiin. Yhtiö vaatiikin, että eurooppalainen WCDMA tekniikka muutettaisiin siihen yhteensopivaksi.

Qualcomm on haastanut ruotsalaisen Ericssonin oikeuteen patenttirikkomuksista. Toisaalta Ericsson omistaa myös joitain kyseiseen tekniikkaan liittyviä patentteja, ja on mahdollista, että yhtiöt saavat sovittua riitansa, muutoin saattaa koko maailmanpuhelimen tulo markkinoille myöhästyä.

Teleoperaattorit vaativat, että kolmannen sukupolven tulee olla yhteensopiva GSM-järjestelmän palveluiden kanssa. Tämä tulee todennäköisesti aiheuttamaan lisää päänvaivaa laitevalmistajille.

Kiinnostusta etenkin Japanissa ja Euroopassa

Euroopassa UMTS:ia pidetään kauppapoliittisesti merkittävänä. Tähän on osaksi syynä eurooppalaisen matkapuhelinjärjestelmän GSM:n saavuttama suuri suosio. Myös Japanissa tunnetaan suurta kiinnostusta UMTS:ia kohtaan. Maassa asuu matkapuhelimen käyttäjiä tiheästi ja uusi tekniikka käyttää taajuuksia moninkertaisesti tehokkaammin kuin perinteiset järjestelmät.

Nykyisin vapaana olevia taajuusalueita on niukasti vapaana ja riittävän puhekapasiteetin tarjoamiseksi on tärkeää, ettei yksi puhelimen käyttäjä vie laajaa taajuusaluetta muiden käytöstä. Varsinkin laajakaistaisien palvelujen, esimerkiksi multimedian, tarjoamiseksi monille käyttäjille samanaikaisesti on tärkeää, että taajuusalueita käytetään järkevästi.

[WCDMA] [Sivun alkuun]


Copyright Ville Vaittinen, Mikael Sepponen, Tuomas Maisala.
Päivitetty viimeksi 27. marraskuuta 1998.


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 27.11.1998 18:57.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/24/tulevaisuus.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]