TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Sisältö
[Johdanto]
[Matkapuhelimet]
[Tulevaisuus]
[WCDMA]
[Ominaisuudet]
[Palvelut]
[Käytäntö]
[Viitteet]
[Tekijät]

UMTS

UMTS -
Universal Mobile Telecommunications System

Johdanto

Viime aikojen kehitystä kuvastaa sekä matkapuhelimien että tietoliikenteen määrän huikea kasvu. Joka toisella suomalaisella on jo matkapuhelin ja lähes kaikki uudet puhelimet ovat digitaalisia. Internetin ja erilaisten multimediasovellusten - ääntä, kuvaa ja dataa käyttävien ohjelmien - käyttö kasvaa räjähdysmäisesti kiinteissä järjestelmissä. UMTS pyrkii yhdistämään nämä trendit: multimediaa matkapuhelimeen tai pikemminkin matkaviestimeen. Nykyinen GSM-tekniikka on optimoitu puheen välittämiseen, eikä salli monia samanaikaisesti käynnissä olevia yhteyksiä. Sen sijaan UMTS-viestimellä voinee puhua puhelua samalla, kun surffaa webissä. Matkaviestinpalveluja tarjoavat teleoperaattorit näkevät UMTS:ssa monenlaisia mahdollisuuksia. Näyttää siltä, että ennestään tuottoisasta liiketoiminnasta tulee uuden viestinsukupolven myötä entistäkin tuottoisampaa. Tämän tekniikan valinnassa käydään kiivaita neuvotteluja eri puolilla maailmaa. Tarkoituksena on nimittäin luoda maailmanlaajuinen yhtenäinen järjestelmä.

[Matkapuhelimet] [Sivun alkuun]


Copyright Ville Vaittinen, Mikael Sepponen, Tuomas Maisala.
Päivitetty viimeksi 27. marraskuuta 1998.


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 27.11.1998 18:56.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/24/index.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]