TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Käyttötarkoitus


Etusivu

Tekniikka

Käyttötarkoitus  

Edut ja haitat

Tulevaisuus

Haastattelu

 

Tekijät:

Tuomas Kivinen

Terhi Salmisto

Liisi Airo

 

ETÄOPETUS

Etäopetus on selvästi yleisin videoneuvottelujen käyttömuoto. Se helpottaa eritysesti maantieteellisesti syrjässä olevien oppimismahdollisuuksia. Videoneuvottelun avulla eri paikkakunnilla asuvat opiskelijat ja opettajat saatetaan nopeasti ja edullisesti yhteen ilman että kenenkään tarvitsee matkustaa lähintä videoneuvottelulaitteistoa kauemmaksi. Videoneuvotteluiden antamien mahdollisuuksien avulla voidaan siis myös saada koko Suomi mahdollisimman tasavertaisen opetuksen piiriin. Niiden käyttö tulee esille erityisesti Pohjois-Suomessa, jossa välimatkat ovat pitkiä, mutta käyttökohteita on löydetty myös eteläisemmän Suomen kuntien kouluissa. Kuvapuhelimia ja videoneuvottelulaitteistoja käytetään erityisesti Teknillisissä korkeakouluissa, mutta videoneuvottelun käyttö yleistyy hyvää vauhtia myös peruskouluissa ja lukioissa. Varsinkin pienten ja syrjäisten koulujen oppilaille videoneuvottelulla voidaan tarjota aivan uudenlaisia opiskelumahdollisuuksia. Videoneuvottelu on erinomainen apuväline verkostoituville ja kansainvälistyville kouluille. Videoneuvottelu on ajantasainen ja monipuolisen vuorovaikutuksen mahdollistava opetustilanne, joka voi toimia luokkaopetustilanteen tapaan rajoituksista huolimatta. Usein se on jopa audiovisuaalisten mahdollisuuksiensa puolesta jopa monia lähiopetustilanteita parempi.

YRITYSTOIMINTA

Suurten ja laajalle levinneiden yritysten organisointi ja kommunikointimahdollisuudet paranevat videoneuvotteluiden myötä. Videoneuvottelun avulla suurten organisaatioiden yksiköt pystyvät tehokkaammin hyödyntämään keskushallinnon asiantuntijoita. Tuloksena on parempi palvelu loppuasiakkaille ja monesti myös merkittävät kustannussäästöt. Niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla on yhä yleisemmin ryhdytty käyttämään erilaisia projekteja erilaisten hankkeiden läpiviemisessä. Kuvapuhelimen käyttö on huomattava apuväline projektityöskentelyssä, jos projektin jäsenet ovat fyysisesti etäällä toisistaan. Videoneuvottelussa eri paikoissa olevat tuotekehitys-, rakennus-, tms. projektin jäsenet voivat kätevästi tarkastella yhdessä kuvia, tekstejä, taulukoita yms. ja näin säästää matkustamiseen muuten kuluvaa aikaa, rahaa ja vaivaa.

ASIANTUNTIJAPALVELUT

Etälääketiede (telelääketiede, telemedicine) on yksi yleisimmistä ja nopeimmin kehittyvistä videoneuvottelun sovellusalueista. Käyttötapoja on useita ja uusia kehitetään jatkuvasti. Videoneuvottelulaitteiden avulla esim. keskussairaaloiden erikoislääkärit voivat konsultoida terveyskeskuksia. Suomessa videoneuvotteluita käytetään hyväksi mm. Satakunnassa, Tampereella, Porissa, Raumalla ja Turussa. Etälääketiede onkin yksi selkeimmistä videoneuvottelun sovellusalueista tulevaisuudessa julkisella sektorilla. Videoneuvottelun avulla voidaan mm. erikoissairaanhoidon palveluita tarjota syrjäisimmilläkin alueilla. Erityisen hyvin videoneuvottelu  soveltuu lisäksi mm. kuurojen käyttöön. Videoneuvottelun avulla kuurot pystyvä käyttämään kommunikointiin omaa viittomakieltään.

Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 26.11.2000 18:08
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/63/tarkoitus.shtml