TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Wireless LAN

Langaton ISP

Langaton lähiverkko tarjoaa internet-käyttäjille uuden, entistä vaivattomamman mahdollisuuden liittyä verkkoon. Palvelua suunnataan erityisesti käyttäjille, joille ei ISDN riitä. Kohderyhmänä ovat myös ne käyttäjät jotka kaipaavat suuria tiedonsiirtonopeuksia, mutta joilla ei ole sijaintinsa vuoksi mahdollista saada käyttöönsä nopeaa xDSL- tai kaapelimodemiyhteyttä. Luonnollisesti tavoitellaan myös asiakkaita, jotka etsivät itselleen liikkuvaa internet-yhteyttä.

Innostuneimmin Suomessa ovat lähteneet liikkeelle eräät pienemmät teleoperaattorit, jotka näkevät langattomassa internetissä uuden tilaisuuden menestykseen. Koska yhteys perustuu aivan uuteen tekniikkaan, ovat sekä suuret että pienet teleoperaattorit lähes samalla lähtöviivalla palvelun muodostamisen suhteen. Operaattori rakentaa haluamalleen alueelle riittävän peiton WLAN-tukiasemilla, jotka on kytketty kiinteään verkkoon. Asiakas tarvitsee kotiinsa vain WLAN-kortin antenneineen sekä tarvittavat yhteysohjelmistot. Mitään muita asennustöitä ei tarvita. Koska tekniikka ei ole riippuvainen asiakkaalle vedetystä kuparikaapelilinjasta, pystyy pienikin operaattori hinnoittelemaan tuotteensa hyvin aggressiivisesti, mikä tekee palvelusta erittäin houkuttelevan.

Vanhoja puhelinyhtiöitä tilanne luonnollisesti hirvittää, sillä ovathan ne vuosien saatossa satsanneet miljardeja markkoja olemassaolevaan puhelinverkkoon, joka on antanut niille lähes monopoliaseman tarjota yksityiskäyttäjille puhe- ja datayhteyksiä oman verkkonsa alueella. Uusi langaton tekniikka tulisi korvaamaan juuri asiakkaan ja puhelinkeskuksen välisen yhteyden, jonka vuokraamisessa esiintyneet suurehkot erimielisyydet ovat olleet suurimpana esteenä uusien pienempien teleoperaattoreiden markkinoille tulolle. Nämä verkon vuokraamiseen liittyvät ongelmat näkyvät hyvin esimerkiksi Helsingin katukuvassa, jossa teleyhtiöt kaivavat kilvan omia kaapeleitaan vieri viereen. Isot teleoperaattorit ja verkon omistajat kuten Elisa Communications ja Sonera joutunevat myös tarjoamaan omaa langatonta, WLAN-pohjaista yhteyttä, jotta eivät menettäisi markkinaosuuttaan. Kuitenkin nämä yhtiöt varmaankin tulevat panostamaan paljon olemassaolevaa kuparikaapeliverkkoa hyödyntäviin xDSL-tekniikoihin

Mielenkiintoiseksi WLAN-tekniikan tekee myös se, että mikä tahansa kyläyhteisö voidaan verkottaa tällä tekniikalla. Tällöin myös syrjäisemmät taajamat voidaan helposti ulottaa nopean internet-yhteyden piiriin. Esimerkiksi Jippii Group Oyj tarjoaa omaa langatonta yhteyttään tällä hetkellä (11/2000) sellaisissa metropoleissa kuten Nurmo ja Kurikka. Yleensähän on tapana, että kaikki uusimmat tekniikat otetaan aluksi käyttöön pääkaupunkiseudulla sekä muissa kasvukeskuksissa, ja vasta myöhemmin syrjäisemmillä alueilla jos edes silloinkaan. Tekniikasta johtuva tukiasemien pieni kantama tietenkin edellyttää taajamatyyppistä asutusta, joten ihan umpimetsään ei nopeaa internet yhteyttä voi saada. Kuitenkin voidaan todeta, että langaton tekniikka tulee hillitsemään eri alueiden välistä eriarvoistumista ainakin nopeiden internet yhteyksien osalta.

Moitittavaakin tekniikasta löytyy. Nykyisiä WLAN-yhteyksiä vaivaa jonkintasoinen epävarmuus ja häiriöherkkyys. Tämä taas johtuu signaalien heikohkosta esteiden läpäisykyvystä ja kapeasta taajuusalueesta, jonka saman alueen tukiasemat joutuvat jakamaan. Tällöin myös nopeudet tippuvat huippulukemista. Taajuusalue voi myös ruuhkautua, jos langattomat laitteet lisääntyvät samalla alueella. Myös erilaiset sääilmiöt kuten voimakas vesisade tai räntäsade voivat vaikuttaa yhteyden tasoon. Nykyiset WLAN-verkot vaativat käytännössä suoran näköyhteyden tukiaseman antenniin, jotta yhteys muodostuisi. Operaattorit suosittelevat erillisen ulkoantennin käyttämistä, mikäli etäisyys tukiasemaan on yli 500 metriä. Erilaisten antennien virittely nostaa varmasti kynnystä palvelun käytölle. /3,8,9,10,11/


Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 07.12.2000 23:48
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/27/wlan_isp.shtml