TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Wireless LAN

Internetyhteyksien vertailu

Valitsimme vertailuu kolme internet yhteyttä, jotka edustavat dokumentissä kuvattuja tekniikoita. ISDN- ja ADSL-yhteydet ovat Elisa Communicationsin tarjoamia yhteyksiä, ja WLAN-yhteys on Jippii Groupin tarjoama Saunalahti Freedom.

Yhteyksistä hitain, Elisa ISDN, on myös laajimmin levinnyt. Yhteyden perusnopeus on 64kbit/s mutta käyttämällä kahta kanavaa saavutetaan 128kbit/s nopeus. Suuremman nopeuden haittapuolena on kaksinkertainen puhelinmaksu, jonka valintaista ISDN yhteyttä käyttäessä joutuu maksamaan. Elisa tarjoaa myös vaihtoehtoa, jossa puhelumaksua Internet yhteydestä ei kerry, jos käytetään Elisan Kolumbus Internet yhteyttä. Tässä tapauksessa joutuu tosin maksamaan Elisa ISDN Nettitaksa 130mk kuukausi maksun sekä 49mk kuukaudessa Kolumbus yhteydestä. Kertamaksun hinta on laskettu tilaajalle jolla ei ennestään ole puhelinliittymää kotona.

Elisa tarjoaa myös ADSL yhteyden, jonka nopeudeksi on valittu vaatimattomin 256kbit/s yhteys (nopeus kumpaankin suuntaan). Myös ADSL vaihtoehdossa joutuu maksamaan korkean asennusmaksun. Kolumbus yhteyttä käytettäessä käyttäjän pitää autentikoida itsensä yhteyttä muodostaessa. Koska yhteys katkaistaan, jos linjalla ei ole liikennettä kahdeksaan tuntiin, voi yhteyttä luonnehtia osa-aikaisesti kiinteäksi.

Uusin tulokas tässä joukossa on Jippii Groupin WLAN yhteys. Ilman aloitusmaksua toimiva yhteys on vielä sisäänajon vaiheessa. Peittoalue pääkaupunkiseudulla on 4 tukiaseman varassa, Vantaalla tukiasemia ei ole yhtään. Saunalahden WWW-sivuilla kerrotaan kuuluvuusalueeksi n. 1km näköyhteydellä. Palvelun käyttäjän pitää tässä vaihtoedossa hankkia itse laitteet WLAN verkkoon liittymiseksi.

 

ISDN
Elisa ISDN

ADSL
Kolumbus ADSL

WLAN
Saunalahti Freedom

Nopeus:

128 kbit/s

256 kbit/s

1 Mbit/s

Hinta:

1000 mk + 130 mk/kk + ppm

1250 mk + 493 mk/kk

0 mk  + 250 mk/kk

Valintaisuus:

valintainen

kiinteä, vaatii autentikoinnin

kiinteä

Saatavuus:

Koko Suomessa

Kehä III sisäpuolella

14 tukiaseman alueella

Taulukoissa ilmoitetuista nopeuksissa käytännössä toteutuu vain jokin osuus. Tietokone-lehden testien mukaan WWW-käytössä saavutettavat nopeudet ovat luokkaa: ISDN 6 kB/s, ADSL 15 kB/s ja WLAN ISDN:n kanssa samaa luokkaa hyvällä kuuluvuus alueella pöytäantennin kanssa. /7,9,12/


Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 10.12.2000 21:06
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/27/vertailu.shtml