TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

All over IP

Johdanto

Internet-protokolla Protokollat IP:n päällä IP:n turvallisuus

Palvelut Tulevaisuuden visio

Tekijät

Olli-Pekka Niemi
Jussi Timonen
Carl Wallén

Tietokannat

Internetissä on mahdollista käyttää monenlaisia tietokantoja. Useimmat meistä ovat käyttäneet ainakin sanahakupalveluja, joiden avulla etsitään sivustoja hakusanojen perusteella. Tietokantoja luokitellaan ainakin seuraavalla tavalla.

Sanhakupalvelut

Sanahakupalvelujen avulla voi yhden tai useamman hakusanan avulla etsiä jotakin asiaa verkosta. Nämä palvelut toimivat silloin hyvin, jos osaa löytää juuri ne oikeat sanat, joita WWW-dokumenteissa on käytetty. Henkilöiden, yhteisöiden ja organisaatioiden nimillä tai muuten hyvin spesifeillä termeillä hakeminen tuottaa yleensä hyvät tulokset. Kun sanahakupalvelujen avulla tekee hakuja, saa yleensä hyvin suuren määrän viitteitä vastaukseksi. Käytännössä ei tästä kannata välittää, koska sanahakupalvelut tekevät saaduista viitteistä ns. relevanssilajittelun ts. ne panevat viitteet paremmuusjärjestykseen. Etsittävän asian pitäisi löytyä heti ensimmäisten viitteiden joukosta. Jos näin ei tapahdu, niin hakusanoja kannattaa muuttaa tai kokeilla jotakin toista hakupalvelua.

http://www.altavista.com
http://www.google.com

Aihehakemistot

Aihehakemistoja käytetään jonkin aiheen tai asiakokonaisuuden etsintään. Tämä hakutapa on silloin hyödyllinen, kun halutaan kartoittaa verkon resursseja jostakin laajemmasta näkökulmasta eikä ole mitään kovin yksityiskohtaista asiaa mielessään. Erilaiset erikoishakemistot, jotka ovat keskittyneet johonkin tiettyyn alaan kannattaa myös huomioida. Hyvin rakennettuja erikoishakemistoja tarvittaisiin lisää. Ne vaativat asiantuntemusta, työtä ja ylläpitoa sekä rahoitusta organisaatioltaan.

Aihehakemistot on koottu manuaalisesti siten, että käyttäjät yleensä itse ilmoittavat löytämistään hyvistä dokumenteista tai dokumenttien tekijät tarjoavat omia palveluitaan hakemiston ylläpitäjälle, joka tietenkin itse päättää viime kädessä lisätäänkö palvelu hakemistoon vai ei. Tieto aihehakemistoissa on siten valikoidumpaa, koska materiaalin keruu perustuu manuaaliseen toimintaan ja joku ihminen on suorittanut valinnan.

Aihehakemistot tarjoavat paljon mielenkiintoista materiaalia, mutta toisaalta niihin liittyy myös ongelmia ja heikkouksia:

  • niiden tietokannat ovat paljon pienempiä kuin sanahakupalvelujen tietokannat
  • aihehakemistojen ylläpito ja päivitys on ongelmallista, koska se perustuu vain manuaaliseen toimintaan monien aihehakemistojen aihehierarkiat ovat jäsentymättömiä ja tiedon löytäminen ei aina ole helppoa WWW selausympäristönä on raskas ja selaus yleensäkin melko tehotonta laajassa aineistossa

http://www.yahoo.com
http://www.webstudio.fi

Maantieteellinen tai organisatorinen haku (erilaiset palvelin- tai maahakemistot)

Tämä lähestymistapa on silloin tärkeä, kun halutaan päästä jonkun maan palveluihin käsiksi tai halutaan löytää jonkin organisaation palvelimelle. Valitettavasti todella hyvästä ja kattavasta palvelinhakemistosta on verkossa pulaa.

http://www.fennica.ascentia.fi
http://www.htk.fi/kirjasto/karttaha.htm

Palvelukohtaiset hakuvälineet

Näillä palveluilla tarkoitetaan joko hakuteoksia, järjestettyjä tietokantoja verkossa tai hakupalveluita, jotka on kehitetty juuri tietynlaisen tiedon etsintään verkosta. Jälkimmäisistä palveluista voi mainita esimerkkinä sähköpostiosoitteiden tai tiedostojen ja ohjelmien etsimiseen tarkoitetut palvelut.

Järjestettyjä tietokantoja ovat esim. kirjastojen aineistotietokannat tai erilaiset viitetietokannat. Eri alan tietokantoja on alkanut ilmestyä verkkoon vähitellen. Monet ovat maksullisia, mutta täysin ilmaisia löytyy myös. Näistä todellakin suurin osa on ns. viitetietokantoja eli koko tekstiä ei ole saatavissa, vaan haun tuloksena saadaan viite, jossa kerrotaan, että missä julkaisussa ko. artikkeli tai asia löytyy.

http://tucows.eunet.fi/

Alkuun
Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 08.12.2000 10:04
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/11/harkka/tietokannat.shtml