TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

All over IP

Johdanto

Internet-protokolla Protokollat IP:n päällä IP:n turvallisuus

Palvelut Tulevaisuuden visio

Tekijät

Olli-Pekka Niemi
Jussi Timonen
Carl Wallén

Pelaaminen

Internetin laajeneminen koteihin on avannut uusia mahdollisuuksia myös tietokonepeleihin. Pelit eivät enää ole yksinpelejä vaan pelityypistä riippuen pelaajia voi olla muutamasta jopa tuhansiin. Yhä useampi peli on myös täysin reaaliaikainen, jopa strategiapelit. On syntynyt uusi käsite - online pelaaminen.

Online pelaaminen ei kuitenkaan ole uusinta uutta sillä internetin yli pelattavia reaaliaikaisia monipelejä oli 80-luvun lopussa. Nämä pelit olivat tekstipohjaisia unix-järjestelmissä pelattavia strategiapelejä. 90-luvlla tulis sitten ensimmäinen varsinainen killeri, X-pilots. Kyseessä on reaaliaikainen avaruustaistelupeli, jossa 2-joukkuetta pelaa toisiaan vastaan suojellen tukikohtaansa ja yrittäen varastaa vastusjan tukikohdasta pallon muotoisen kohteen.

Varsinaisesti online-pelaaminen kuitenkin alkoi ID-Softwaren Quake:n myötä. Quake oli ensimmäinen hittipeli jossa oli sisäänrakennettu tuki tcp/ip -protokollalle nettipelaamista varten. Pian quaken jälkeen julkaistiin quakeworld jossa nettipeliominaisuuksia oli paranneltu jotta peli olisi pelattava myös modemipohjaisella Internet-yhteydellä. Quakessa ideana on kahden joukkueen reaaliaikainen taistelu toisiaan vastaan, voittajan ollessa se puoli joka tuhoaa, "fragaa", enemmän vastustajia. Grafiikka on tietysti 3D:tä ja kuvakulma pelaajan silmistä. Lisäksi pelialueella voi liikkua pelaajille näkymättömiä katselijoita taikka kameroita, joiden välittämän kuvan avulla peliin saadaa runsaasti katsojia.

Online pelaamisesta cyberurheiluun. Quakesta kasvoi nopeasti erittäin suosittu peli ja sen rinnalle tuli muita reaaliaikaisia joukkuetaisteluita. Lisäksi quake sai tietysti jatko-osia. Pelien saama kiinnostus on ollut erittäin suurta, ja heti alkuvaiheessa pelien ympärille syntyi joukkueita eli klaaneja. Klaanit pelasivat toisiaan vastaan ja samantien ruvettiinkin järjestämään turvauksia, joissa oli rahapalkinnot. Palkintojen summa on on kasvanut vuosien mittaan suurimpien palkkioiden ollessa $100000, lukuunottamatta Tresh -nimisen pelaajan Quaken ohjelmoijalta voittamaa ferraria. Reaaliaikasista taistelupeleistä onkin kehittymässä cyberurheilua - maailmalla on jo muutama klaani joilla on kaupalliset sponsorit. Lisäksi löytyy muutama pelaaja, jotka elättävät itsensä pelaamalla. Tukevaisuudessa turnaukset ja klaanimatsi voivat olla hyvinkin rahakkaita. Pelit välitetään vaikkapa digiTV:n kautta katsojille, joilla on mahdollisuus lyödä vetoa pelin lopputuloksesta tai hetkellisestä tapahtumaketjusta.

Reaaliaikasen taistelun lisäksi online pelaaminen on paljon muutakin. Roolipelit ovat löytäneet Internetin mahdollisuudet ja netistä löytyykin useita tuhansien pelaajien virtuaalimaailmoja, joissa roolipelataan tyypillisesti fantasiamaailmoissa. Tunnetuin lienee Ultima Online.

Pelaaminen tulee siirtymään yhä enemmän nettiin ja tietokonepeleissä yksinpelaaminen siirtyy unholaan pelien pikkuhiljaa muuttuen monipeleiksi. Perinteisten lautapelien osuus vähentyy ja niitäkin pelataan verkon yli verkon siirtäessä ääntä ja kuvaa.

Alkuun
Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 08.12.2000 10:01
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/11/harkka/online_pelaaminen.shtml