TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

All over IP

Johdanto

Internet-protokolla Protokollat IP:n päällä IP:n turvallisuus

Palvelut Tulevaisuuden visio

Tekijät

Olli-Pekka Niemi
Jussi Timonen
Carl Wallén

Etätyöskentely & teollisuuden prosessinohjaus

Etätyöskentely turvattoman verkon yli IP-paketteja käyttäen on mahdollista, mutta vaatii luotettavan tietoturvaratkaisun käyttämistä. Tänä päivänä sovellukset huolehtivat itse käyttäjän tietoturvasta. IP-paketeissa liikkuva data on valmiiksi salattua. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia yrityksille ja työntekijöille. Työntekijät eivät enää ole sidottuja tomistoonsa, vaan työt pystytään hoitamaan muualta käsin.

Etätyöskentely asettamat ehdot, kuten riittävä nopeus, tietoturva ja taattu hyvä palvelunlaatu, ovat jossain määrin rajoittavia tekijöitä etätyöskentelyn yleistymiselle. Teknologia on jo ollut saatavilla monta vuotta, hidastava tekijä on lähinnä kustannukset ja uuden asian käyttöönottoon liittyvä epävarmuus. Kuitenkin entistä enemmän yrityksiä tarjoaa työtekijöilleen mahdollisuuden tähän uuteen työmuotoon. Ongelmia kuitenkin on, ja kaikki eivät liity tekniikkaan: miten esimerkiksi pystytään valvomaan työntekijää joka tekee kaiken työnsä kotona, miten palkkapuoli tulisi hoitaa y.m.

Työntekijälle suurin hyöty on varmaankin työmatkojen aiheuttaman stressin, ajanhukan ja kustannusten väheneminen sekä mahdollisuus yhdistää perhe ja työelämä. Jos työmotivaatio saadaan tällä tavalla kasvamaan, sekä työn tuloksia opitaan avostamaan työmäärän sijasta myös työnantajat tulevat näkemään hyviä puolia etätyöskentelyssä. Kun tähän vielä liitetään se tosiasia että työmatkojen väheneminen alentaa liikenteen aiheuttamia päästöjä, tulee etätyöskentelystä varsin huokutteleva ajatus.

Teollisuuden prosessinohjaus muualta käsin on mahdollista samankaltaisella tekniikalla kuin käytetään etätyöskentelyn mahdollistamiseen. Eroja kuitenkin on: prosessinohjaus vaatii ehdotonta realiaikaisuuden takuuta sekä virheetöntä siirtoa. Viiveitä ei voida hyväksyä jos ohjataan aikakriittistä prosessia. IP-tekniikan avulla voidaan periaatteessa toteutta tällainen palvelu. IP-datavuolle voidaan määrätä jokin tietty prioriteetti sekä palvelu jonka perusteella reitittimet voivat antaa näiden kriittisten pakettien vaatimaa nopeaa palvelua. Tulemme varmaankin näkemään paljon (enemmän) tämänkaltaisia toteutuksia läheisessä tulevaisuudessa.

Lähteet:
WhatIs? - http://whatis.techtarget.com

Alkuun
Tämä sivu on tehty Teletekniikan perusteet -kurssin harjoitustyönä.
Sivua on viimeksi päivitetty 08.12.2000 09:56
URL: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s00/tyot/11/harkka/etatyo.shtml