TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

[Etusivu] [Historia] [Palvelut ja Suomi] [Rakenne] [Tulevaisuus] [Työryhmä]

Tulevaisuuden näkymiä

Älyverkot ovat olleet aina luomisestaan 80-luvun alussa asti tärkeä tekijä teleoperaattoreille ympäri maailman. Ne ovat kuitenkin vielä nuoria ja jotkut ovatkin ennustaneet, että seuraavien kymmenen vuoden aikana niistä tulee merkittävin tulon lähde operaattoreille. Toisaalta televiestintä on jatkuvassa muutostilassa ja siksi on mahdotonta tarkalleen ennustaa missä vaiheessa älyverkkojen kehitys on kymmenen vuoden kuluttua.

Kehittyneempiä palveluja

Kun yhä useammat kuluttajat tulevat tutuiksi älyverkkopalvelujen kanssa, niin sen lisäksi, että niiden käyttö ja kysyntä kasvavat, myös tarve uusille ja yhä monipuolisimmille palveluille kasvaa. Vaikka tulevaisuuden ennustaminen telemarkkinoilla onkin vaikeaa, voidaan olettaa että kehitystä tulee tapahtumaan erityisesti älyverkkojen matkapuhelinsovelluksissa.

Standardit

ITU-T on jo jonkin aikaa työskennellyt määritelläkseen seuraavan sukupolven standardit ( Capability Set standards ) älyverkoille. Luonnollisesti, kun älyverkot maailmanlaajuisesti alkavat kypsyä, uusia ominaisuuksia tullaan lisäämään. Uuden sukupolven standardit tulevat kuitenkin rakentumaan vanhojen päälle ( superset ), joten tämän päivän asiat eivät välittömästi vanhene. Tällä hetkellä seuraavia alueita tutkitaan:

Long Term Architecture

Toinen asia, jonka parissa ITU-T työskentelee on käsite Long Term Architecture ( LTA ). Älyverkkojen osalta ryhmä nimeltä Telecommunications Information Network Architecture Consortium ( TINA-C ) on tärkeässä asemassa. Sen työ on laaja-alaista käsitellen informaatio- ja tietokoneteknologian integroimista televiestintäteknologioihin mukaan lukien:

Laajakaistainen älyverkko, Broadband IN, BIN

Laajakaistateknologiat ovat suuri trendi tämän päivän televiestinnässä. Niiden ( esim. ATM, Asynchronous Transfer Mode ) avulla on mahdollista luoda kehittyneitä interaktiivisia palveluita, jotka ovat tähän mennessä olleet mahdottomia toteuttaa. On oletettavissa, että älyverkot tulevat käyttämään ATM teknologiaa kehittyäkseen laajakaistaisiksi.

Hajautettu älykkyys, Decentralized Intelligence

On nähtävissä, että tulevaisuuden älyverkot perustuvat vähemmän keskitettyyn malliin. Tällä "joustavalla älykkyyden sijoittamisella" hallitaan sekä keskitetyt palvelut SCP:issä että hajautetut palvelut paikallisissa keskuksissa. Keskitetty hallinta toteutetaan soveltamalla Telecommunications Management Network ( TMN ) arkkitehtuuria älyverkkoarkkitehtuurissa. Hajautetut palvelut voivat olla sellaisia, jotka voidaan suoremmin yhdistää tilaajalinjaan, kuten esimerkiksi soittajan numeron ja nimen tunnistus.

Tilausälykkyys, Intelligence On Demand

Kauempana tulevaisuudessa saattaa olla mahdollista hakea logiikkaa tai älykkyyttä missä tahansa ja milloin tahansa se on tarpeellista. Tässä skenaariossa visioidaan kiinteiden, langattomien ja laajakaistaisten verkkojen yhdistyminen yhdeksi saumattomaksi televiestintäverkoksi, joka toteuttaa täysin Personal Communications Network (PCN) arkkitehtuurin. PCN:ssä käyttäjän palveluprofiili ( palvelut, jotka käyttäjä on tilannut ) ei enää olisi paikallinen vaan voitaisiin kopioida pyynnöstä käyttäjää lähinnä olevaan SCP:hen. Tämä parantaisi palvelujen saatavuutta ja saattaisi vähentää signalointia verkossa.

Lähdeluettelo

  1. ITU:n kotisivut, tietoa standardoinnista.
    http://www.itu.int/
  2. Student text, Mobile IN overview, Ericsson Radio Systems AB, 1998

Juha Sjöholm


viimeinen päivitys 12.11.1999
Teemu Halkosaari

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 12.11.1999 11:04.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/50/tulevaisuus.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]