TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


VoIP-Onko nettipuhelimella tulevaisuutta?


Sisällys

Johdanto

Sovellukset

Puheesta IP-paketiksi

IP-pakettina verkossa

Parempaa palvelua kohti

Erilaiset yhteydet

Hintavertailu

Tulevaisuus

Sanasto

Linkit ja lähteet

Tekijät

Tulevaisuus


Vocaltec kehitti ensimmäisen internet-puhelimen 1.2.1995, ei siis niin kovin kauan sitten. Version nimi oli Internet Phone 1.0, joka vielä nykyäänkin on yleisin versio nettipuhelimesta. Tällä hetkellä erilaisia internet-puhelimia sekä -puheluita tarjoavat lisäksi lukemattomat yritykset ja näyttää vahvasti siltä että ne ovat tulleet jäädäkseen. Suosiota selittää ehkä se, että internet-puheluiden hinnat ovat kaukopuheluissa selkeästi halvempia kuin normaalien puheluiden.

Mutta haittojakin on; äänenlaatua tai luotettavuutta ei pystytä vielä takaamaan. Lisäksi IP-verkossa ei ole käytössä minkäänlaista asiakkaiden luokittelua jonka avulla laatua voisi säädellä maksetun hintatason mukaan. On todennäköistä että perinteiset puhelinverkot vastaavat kilpailuun alentamalla kaukopuheluiden hintoja, jolloin IP-puheluiden vetovoima laskee. Silti esim. markkinatutkimusyhtiö IDC:n näkemyksen mukaan (raportti IP Telephony Services Market Review and Forecast, 1998-2004) IP-puheluiden määrä tulee kasvamaan seuraavasti: vuonna 1998 puhuttiin 310 miljoonan minuutin edestä IP-puheluita; ennuste vuodelle 2004 on 135 miljardia minuuttia. Vastaavasti vuonna 1999 erilaisten VoIP-palveluiden liikevaihto on ollut noin 2,6 miljardia markkaa ja vuonna 2004 sen ennustetaan olevan yli 100 miljardia markkaa. Frost & Sullivan arvioi että IP-valmiiden puhelinten yhteinen vuotuinen kasvuaste on 132 % vuosien 1997-2002 välillä. (47,3:sta miljoonasta dollarista 3,16 miljardiin) On myös ennustettu että 34% puheluista olisi IP-puheluita vuonna 2005.

Mikä selittää vahvat kasvuodotukset sekä yritysten uskon VoIP:iin? Yksi selitys voisi olla monien sovellusten mahdollisuus. Internet-puhelut avaavat aivan uusia ulottuvuuksia lisäpalveluiden alalla; puheluihin on jo nyt usein yhdistetty esim. piirtotaulu, jonka molemmat puhujat näkevät tietokoneensa näytöllä. Lisäksi kuva saadaan yhdistettyä puheluihin, mikä on tärkeä lisäpiirre mm. konferenssipuheluissa. Myös erilainen datan siirto onnistuu helposti ja vaivattomasti puhelun yhteydessä.

Tulevaisuudessa IP-puhelut laajentuvat videoyhteyksiin, verkkokokouksiin, tilausjärjestelmiin, puhelinneuvotteluihin ym. vastaaviin tilanteisiin. On tulossa myös uusia ratkaisuja joita ovat esim. äänen ja datan synkronointi, yhdistetyt reaaliaikaiset ja viestipohjaiset palvelut sekä teksti-puhe -muunnokset. VoIP mahdollistaa eri laitteiden yhteensulauttamisen ja tekee viestinnästä näin helpompaa. Kenelläpä tulisi ikävä vanhoja, kömpelöitä faxeja tai muita erillisiä lisälaitteita? On olemassa jopa mahdollisuus että itse puhelut muuttuvat ilmaisiksi, jolloin voitto saadaan erilaisista sovelluksista ja lisäpalveluista. Yksi aihe johon lähiaikoina on kiinnitetty huomiota on VoIP:in ja langattoman viestinnän, GSM-teknologian yhdistäminen.

Tällä hetkellä IP-puhelut sopisivat parhaiten lähinnä pienten ja keskisuurten yritysten lähiverkkoihin, joissa laatu ja luotettavuus onkin paljon paremmin turvattavissa koska kapasiteetti on suuri ja viiveet pieniä. Tarvitsevatko yritykset sitten tätä mahdollisuutta kun sisäpuhelut ovat tälläkin hetkellä ilmaisia on toinen asia. Tämä käytäntö tulee kuitenkin todennäköisesti leviämään tulevaisuudessa, sillä lähes kaikkiin uusiin rakennuksiin rakennetaan nykyään kiinteä internetyhteys jota on mahdollista ja kannattavaa hyödyntää myös IP-puheluihin. IP-tekniikka on huomattavasti halvempi vaihtoehto valmistajille kuin perinteinen.

IP-verkot leviävät huimaa vauhtia joten myös IP-puhelut yleistyvät. Puitteet markkinoille on luotu ja vain aika näyttää kuinka laajalle ja nopeasti VoIP leviää. Toisaalta piirikytkentäistä puhelinverkkoa on kehitetty vuosikymmeniä ja nyt pakettipohjaista puhelinverkkoa yritetään kehittää parissa vuodessa. Lisäksi teleoperaattoreiden väliset kiistat saattavat jarruttaa kehitystä. Silti ainakin yksi asia näyttäisi olevan varmaa: VoIP on tullut jäädäkseen.

Alkuun

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 12.11.1999 09:08.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/44/tulevaisuus.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]