TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


VoIP-Onko nettipuhelimella tulevaisuutta?


Sisällys

Johdanto

Sovellukset

Puheesta IP-paketiksi

IP-pakettina verkossa

Parempaa palvelua kohti

Erilaiset yhteydet

Hintavertailu

Tulevaisuus

Sanasto

Linkit ja lähteet

Tekijät

Johdanto


Puhelinverkot ja -laitteistot ovat nykyisin levinneet joka puolelle maailmaa eivätkä sähköpostit tai erilaiset internet-keskustelut tule koskaan korvaamaan perinteistä puhelinkeskustelua. Uusimpiin keksintöihin kuuluva internet-puhelin on valtaamassa markkinoita. Mikä tämä internet-puhelin sitten on ?

VoIP (Voice over IP) eli protokollan mukainen, IP-verkossa siirrettävä puhe on tulossa perinteisen puhelinverkon haastajaksi. Periaatteessa internet-puhelin toimii samalla tavalla kuin perinteisessä lankaverkossa, mutta protokollana on IP. Puhelinnumeroa vastaa jokin IP-numero. Nykyään puhelinkeskukset mahdollistavat erilaisten palvelimien kuten gateway /gatekeeper liittämisen lankaverkkoon ja lankaverkosta IP-verkkoon joten tietokonepäätettä ei välttämättä tarvita. Nämä noudattavat TCP/IP -protokollaa.

IP:n toimintaperiaate on seuraavanlainen: tietokoneen liittyminen verkkoon tapahtuu analogisella modeemilla tai ISDN-datayhteydellä puhelinliittymän kautta. Tämän jälkeen tietokone digitoi (A/D-muunnos) ja pakkaa puheen IP-paketeiksi. Tämä siirretään IP-verkon läpi vastaanottajan koneelle, joka purkaa saadut paketit ja D/A muuntaa tämän digitaaliseksi ääneksi.

IP-puheluiden etuna on pidetty niiden halpaa hintaa, lisänä tulevat myös videokuvat ja datansiirto. Mutta jos kustannuksiin otetaan mukaan kaikki laitteet joita tarvitaan internet-puheluihin säästö on verrattaen pientä. Puhelut ovat tosin kehittyneempiä ja monipuolisempia kuin lankapuhelimissa. Keskustelijat voivat jakaa keskenään samoja tiedostoja, piirtää samalle piirtopöydälle ja käyttää samoja sovelluksia. Nykyään tarjotaan myös IP-puheluita puhelimesta puhelimeen jotka pitkälti muistuttavat perinteistä puhelua. Tällöin ei mitään lisäpalveluita ole kuitenkaan käytettävissä, ainoa etu on hinta.

Tekniikka, laatu, luotettavuus, laajennettavuus ja hallittavuus eivät kuitenkaan vielä nykyään ole niin hyviä että ne pärjäisivät lankaverkon puhelimille. Suuntana on kuitenkin se, että verkossa datan määrä kasvaa puhetta nopeammin. Verkkoja rakennetaan yhä enemmän datan ehdoilla. Vanhaa ja uutta verkko- sekä tiedonsiirtotekniikkaa yritetään yhdistää.

Puheen kuljettaminen reaaliajassa Internetin yli on vaikeaa ja erilaisia virheitä syntyykin paljon. Puhe täytyy pakata, jotta se menisi pienempään tilaan. H.323-standardi auttaa eri valmistajien ymmärtämään toistensa pakkausalgoritmeja.

Seuraava

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 11.11.1999 19:10.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/44/index.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]