TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus


S-38.118 Teletekniikan perusteet
Harjoitustyö, syksy 1999
Ryhmä 12




 Etusivu
 Yleistä tekniikasta
  Voice over IP
  Standardointi
  IP-puhelimen etuja ja haittoja
  Palvelutekniikoita
 Esimerkkejä palveluista
  Internetpuhelu lankapuhelimesta
  Puheyhteys tietokoneiden välillä
  Soneran äänichat
 Kaupallisia pohdintoja
 Hintavertailu
 Sanasto


Esimerkkejä Internet-puhepalveluista

Internetpuhelu lankapuhelimesta

Monet telepalveluntarjoajat ovat alkaneet välittää lankaverkon ulkomaanpuheluita Internetin kautta. Puhelun ottaminen ei vaadi loppukäyttäjältä laitehankintoja, vaan pelkästään sopimuksen operaattorin kanssa. Joissakin tapauksissa ei edes sitä. Joidenkin operaattoreiden palveluihin ei nimittäin tarvitse erikseen rekisteröityä.

Puhelu muodostetaan siten, että lankapuhelimella soitetaan operaattorin keskukseen, jossa puhelu ohjataan gateway-palvelimen kautta Internetiin. Gateway-rajapinnalle on olemassa ITU-T:n suositus H.323. Puhelu kulkee vastaanottomaahan pakettivälitteisessä Internetissä ja perillä vastaavanlainen operaattori ohjaa puhelun jälleen paikalliseen lankaverkkoon.

Puhelun soittaminen ulkomaille Internetin kautta ei vaadi muita toimenpiteitä kuin käytettävän operaattorin tunnuksen lisäämisen valittavan numeron eteen. Esimerkiksi Telian palvelulla soittaminen Tukholmaan numeroon 123 4567 tapahtuu näppäilemällä numero:

  99577   +46   +8   +123 4567
operaattorin tunnus +maan tunnus(Ruotsi) +alue(Tukholma) +tilaajan numero

Puhelun laskutus tapahtuu normaalin puhelinlaskun yhteydessä. Internetpuhelun voi soittaa myös matkapuhelimesta, jolloin Internet-puheluoperaattorin veloituksen lisäksi tulee lasku matkapuhelinoperaattorilta soittamisesta Internet-puheluoperaattorin gateway-palvelimeen. Tietenkin myös lankapuhelimella soitettaessa paikallinen lankaverkko-operaattori veloittaa tästä paikallispuhelusta. [1]

Puheyhteys tietokoneiden välillä

Suositus H.323 määrittelee puheen siirtämisen IP-pakettiverkon yli. Näin ollen puheyhteys voidaan ottaa myös kahden tietokoneen välillä. Tietokoneessa tarvitsee olla äänikortti ja siihen kytketyt mikrofoni ja kaiuttimet tai kuulokkeet, Internet-yhteys sekä Internetpuhelinohjelma.

Puhuttaessa äänikortti tekee puhesignaalille A/D-muunnoksen ja puhelinohjelma pilkkoo digitaalisen signaalin IP-paketeiksi ja lähettää ne verkkoon. Vastaanottopäässä tehdään käänteinen muunnos eli paketit kootaan bittivirraksi ja siitä muodostetaan äänikortissa analoginen puhesignaali kaiuttimiin tai kuulokkeisiin.

Jotta tietokoneet voivat lähettää paketteja toisilleen, täytyy niiden tietää toistensa osoitteet. IP-puheluita varten on olemassa erityisiä ILS-palvelimia (Internet Location Server), johon voi ottaa yhteyden ja jolta saa listan muista kyseiseen palvelimeen kytkeytyneistä käyttäjistä. ILS-palvelin kertoo omalle puhelinohjelmalle näiden muiden käyttäjien osoitteen, jolloin heihin voi muodostaa yhteyden. Esimerkkinä tällaisesta palvelusta käytämme tässä Helsingin Puhelinyhdistyksen (HPY) Arenanet-palvelua.

Arenanet on HPY:n:n tutkimusprojekti erilaisille multimediapalveluille verkossa, joista toistaiseksi toimivimpia ovat puhe- ja videoneuvottelut. Arenanetissä, kuten myös muissa ILS-palvelimissa on mahdollista muodostaa myös muunlaisia yhteyksiä kuten tekstichat- ja piirtotauluyhteys, ohjelmien yhteiskäyttö, tiedostojen siirto tai etäkäyttöpalvelut.

Arenanetiin otetaan yhteys jollakin Internetpuhelinohjelmistolla, joista tunnetuin lienee Microsoft-yhtiön NetMeeting. Ohjelmalle kerrotaan mihin palvelimeen otetaan yhteys ja kytkeytymisen jälkeen nähdään lista muista kyseisellä palvelimella olevat käyttäjät. Listasta voi valita kenen kanssa haluaa kommunikoida ja miten (ääni, video, chat jne.). On myös mahdollista muodostaa usean käyttäjän kokouksia, joissa yksi toimii "puheenjohtajana" ja ohjaa eri palvelujen ja käyttäjien mukaan ottamista. NetMeeting on ohjelmana varsin helppokäyttöinen ohjeet ovat selkeät. Siitä on olemassa myös suomenkielinen versio.

Arenanetin lisäksi Suomessa ILS-palvelun tarjoaa myös Eunet Finland. Nämä kaksi ovat ainoat suomalaiset palvelut, jotka on listattu NetMeeting Zone -www-sivulla olevalle listalle "maailman parhaista" ILS-palvelimista. NetMeetingin lisäksi on olemassa myös muita Internetpuhelinohjelmia.

kuva 1. Microsoft NetMeeting

Kuva 1. Microsoft NetMeeting. http://www.microsoft.com/windows/NetMeeting/

Tietokoneella voi ottaa yhteyden myös suoraan lankapuhelimeen tai päinvastoin. Tähänkin tarvitaan väliin H.323-suosituksen mukainen gateway-palvelin ja sitä hoitava operaattori. Suomessa HPY tarjoaa tällaista palvelua omalla paikallisalueellaan, eli 09-alkuisissa lanka- ja Citypuhelinliittymissä. Tietokoneeseen tarvitaan tätä HPY:n:n palvelua varten Ericssonin kehittämä Phone Doubler -ohjelma. [2] [3] [4] ja [5]



Soneran äänichat

Hieman viihteellisempi, jos näin voidaan sanoa, on Soneran tarjoama äänichat-palvelu. Se perustuu perinteiseen IRC-periaatteeseen, jossa käyttäjät voivat keskustella tekstipohjaisesti reaaliajassa. Sonera on palvelussaan mahdollistanut kuitenkin puhealueiden, chat-roomien, muodostamisen ääniyhteyksillä.

kuva:Soneran äänichat

Kuva 2. Sonera äänichat. http://www.medialab.sonera.fi/chat-fin/ohjelmistot

Palvelu on hyvin perinteisen chat-palvelun oloinen siinä mielessä, että pääsivulta voi valita alueen, joilla on yleensä hyvin mielikuvituksellisia ja symbolisia nimiä kuten Pelihalli tai Yökerho. Nämä nimet eivät kuitenkaan rajoita alueilla käytävää keskustelua.

Perinteisen puhelun tapaisen yhteyden äänichatissa voi saada aikaan muodostamalla palvelimelle oman, yksityisen alueen, jolle voi ottaa 1-8 keskustelijaa. Huone on suojattu salasanalla, joten ongelmaksi muodostuu, miten kaikki haluttavat käyttäjät saadaan tietoiseksi siitä. Tähän tarvitaankin jo perinteisempiä menetelmiä, kuten sähköpostia tai, ironista kyllä, tavallista puhelinta. Paitsi tietenkin, jos näkee näitä ihmisiä päivittäin. [6]


Tekijä: Kimmo Seikola

Lähdeluettelo:
[1] Internet, Telian Internet-puheluiden kotisivu: http://www.telia.fi/ipuh
[2] Internet, Helsingin Puhelinyhdistyksen Arenanet-palvelu: http://meetpoint.arenanet.fi
[3] Internet, Microsoft NetMeetingin kotisivu: http://www.microsoft.com/windows/NetMeeting/
[4] Internet, NetMeeting Zone: http://www.netmeet.net
[5] Internet, Eunet Finlandin ILS-palvelusivu: http://www.eunet.fi/tuotteet/muut/netmeeting.shtml
[6] Internet, Soneran äänichat-palvelun kotisivu: http://www.medialab.sonera.fi/chat-fin/etusivu/


Edellinen    Seuraava    Sivun alkuun    Etusivulle  


Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 16:26.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/12/palvelut.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]