TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Internet-standardointi

Johdanto

Organisaatiot Standardointiprosessi Standardoinnin historia, nykyaika ja tulevaisuus Käytetyt lyhenteet

Linkit



Tekijät:
 Tuomas Lemminkäinen
 Jaakko Tiistola
 Ville Ylöstalo

Standardointiprosessi

Työryhmän perustaminen

Koko stardandointiprosessi IETF:n alaisuudessa alkaa työryhmän perustamisesta. Työryhmän perustamista voi ehdottaa IETF:n aluepäällikkö, yksityinen taho tai ryhmä niitä. Usein ehdotus tulee myös ISOC:sta, koska yritykset vaikuttavat sen kautta.
Työryhmän perustamista ja perustamisen edellytyksiä on tarkempi kuvailu IETF:n organisaatiota käsittelevällä sivulla. Usein ennen työryhmän perustamista IETF:n tapaamisessa pidetään esikokous (BOF), joissa kartoitetaan kiinnostusta kyseessä olevaan asiaan ja tarkastetaan perustamisedellytysten täyttyminen.

Ehdotus

Standardointiprosessi lähtee luonnollisesti liikkeelle ehdotuksesta. Ehdotuksesta muodostetaan Internet Draft (I-D), joka on vain työryhmien työasiakirja. Internet Drafteja voi tehdä kuka tahansa, mutta sen eteneminen edellyttää IESG:n hyväksymistä. Se on voimassa korkeintaan kuusi kuukautta ja voi muuttua, poistua tai tulla korvatuksi jollain toisella asiakirjalla milloin tahansa.

Internet Draftin säilyttyä kaksi viikkoa muuttumattomana voi IESG hyväksyä sen jatkokäsittelyyn työryhmän tai yksityisen henkilön ehdotuksesta.
IESG:n tehtyä päätöksensä, julkaistaanko I-D RFC:na ja jos, niin millä "kypsyysasteella" (maturity level). Julkaisun jälkeen asiakirjaan voi tehdä muutosehdotuksia IESG:n määrittelemällä valitusajalla (Last-Call). Menettelyllä taataan, että yhteisö ehtii tutustua ehdotukseen ennen päätöksen voimaantuloa.

Hyväksyminen

Jos ehdotus hyväksytään se siirtyy RFC-toimittajalle, joka muokkaa siitä varsinaisen asiakirjan. On syytä huomata, että kaikki RFC:ksi hyväksytyt asiakirjat eivät päädy standardeiksi, vaan niille voidaan määritellä standardointiprosessin ulkopuolinen kypsyysaste. Jos ehdotus hyväksytään standardiehdotukseksi (Draft Standard), se on standardointiprosessin ensimmäisellä kypsyysasteella. Jos eri kypsyysasteet vaikuttivat tarpeeksi sekavilta, katso tarkempi selvitys.
Tietyillä edellytyksillä ehdotus etenee kypsyysasteita eteenpäin ja voi päätyä varsinaiseksi standardiksi (Internet Standard). RFC:issa tämän voi tunnistaa "STD"-numerosta.

Erimielisyydet

Jos yksityinen henkilö (työryhmän jäsen tai ei) on sitä mieltä, että työryhmän suosituksessa

  • hänen näkökantaansa ei ole tarpeeksi huomioitu
  • työryhmä on tehnyt väärän teknisen valinnan, joka vaarantaa suosituksen teknisen laadun

työryhmän tekemästä päätöksestä voi valittaa. Aluksi erimielinen voi keskustella ryhmän puheenjohtajan kanssa, joka voi kutsua muuta työryhmää mukaan keskusteluun. Jos yhteisymmärrystä ei puheenjohtajan kanssa synny voi asian viedä aluepäällikölle, joka yrittää sovitella asiaa. Sen jälkeen asian voi vielä IESG:n käsiteltäväksi. IESG:n päätöksestä voi valittaa vielä IAB:lle, joka antaa asiasta lopullisen päätöksen.
Itse standardointiprosessia koskevissa erimielisyyksissä voi tehdä vetoomuksen ISOC:n hallitukselle.

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 15:15.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/11/prosessi.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]