TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Internet-standardointi

Johdanto

Organisaatiot Standardointiprosessi Standardoinnin historia, nykyaika ja tulevaisuus Käytetyt lyhenteet

Linkit



Tekijät:
 Tuomas Lemminkäinen
 Jaakko Tiistola
 Ville Ylöstalo

IETF:n Organisaatio

IETF:n organisaatioon kuuluvat seuraavat instanssit: IETF:n puheenjohtaja, alueet (joilla aluepäälliköt), työryhmät (joilla puheenjohtajat), IETF:n sihteeristö ja RFC toimittaja. IETF:n puheenjohtajan ja alueiden päälliköt valitsee erityinen valintakomitea (Nomcom). IETF:n sihteeristö tarjoaa käytännön työvoimaa hallintoon erityisesti IETF:n tapaamisten osalta. RFC toimittajan vastuulla on RFC:n dokumenttisarjan ylläpito niin mekaanisesti, kuin toimituksellisesti.

Alueet

IETF on hallinnollisesti jakautunut yhdeksään alueseen käsiteltävien asioiden aihealueiden perusteella. Alueiden määrä ja nimet saattavat vaihdella aika ajoin. Tällä hetkellä IETF:n alueet ovat seuraavat:

  • Sovellukset (applications)
  • Internet
  • IP seuraava sukupolvi
  • Verkonhallinta
  • Toiminnalliset vaatimukset
  • Reititys
  • Turvallisuus
  • Kuljetus (transport)
  • Käyttäjäpalvelut

Jokaisella alueella on yksi tai kaksi aluepäällikköä (AD, area director). Aluepäälliköt kuuluvat IESG:hen.

Työryhmät

Alueet ovat jakautuneet työryhmiin (working group) jotka ovat keskittyneet yhteen alueen ongelmista. Työryhmät ovat väliaikaisia. Jokaisella työryhmällä on puheenjohtaja tai useita puheenjohtajia.

Työryhmien muodostaminen

Työryhmän perustaminen lähtee liikkeelle aluepäällikön tai yksityisen henkilön (tai ryhmän henkilöitä) aluepäällikölle esittämästä aloitteesta. Yleensä työryhmät perustetaan ratkaisemaan jokin alueella oleva ongelma tai muovaamaan alueelta puuttuva määrittely. Mietittyään mm. työryhmän tavoitteita yhteisön kannalta ja mahdollisia päällekkäisyyksiä muiden työryhmien kanssa aluepäällikkö päättää, eteneekö aloite perustamisprosessiin, vai hylätäänkö ehdotus jo tässä vaiheessa.

Jos ehdotus hyväksytään perustamisprosessiin, laaditaan perustamiskirja yhteistyössä tulevan työryhmän puheenjohtajan ja aluepäällikön kanssa. Perustamiskirjaan kirjataan mm. työryhmän hallinnolliset tiedot, näkökulma, jolta ongelmaa tarkastellaan, tiedot ryhmän postituslistasta ja aikataulu. Jos aluepäällikkö ei kuitenkaan ole tyytyväinen hän voi määrätä IETF:n tapaamisessa pidettävän esikokouksen (BOF), jossa asioita mietitään. Tällä menettelyllä aluejohtaja voi mitata työryhmän kannatuksen. Kun aluepäällikkö ja IETF:n sihteeristö on tyytyväinen perustamisasiakirjaan haetaan lupaa ryhmän perustamiseen IESG:ltä. IESG tekee päätöksensä oman näkemyksensä ja IAB:n antaman lausunnon pohjalta.

Työryhmän toiminta

Työryhmän toimintaa johtaa työryhmän puheenjohtaja. Suurin osa ryhmän työskentelystä tapahtuu postituslistan välityksellä. Työryhmät voivat pitää kokouksia IETF tapaamisten aikana tai muina aikoina. Kokouksista tulee kuitenkin tiedottaa ja agendat julkaista hyvissä ajoin etukäteen. Kokouksissa tehdyt päätökset julkaistaan postituslistalla, jotta kokouksta poissa olleet ryhmän jäsenet voivat kommentoida tehtyjä päätöksiä.

Työryhmän kasvaessa se valitsee yleensä keskuudestaan toimihenkilöitä avustamaan puheenjohtajaa ryhmän koordinoinnissa. Pyrkiessään julkaisemaan dokumentin ryhmä valitsee sille toimittajan, joka yhdessä puheenjohtajan tuottaa sen ja vastaa sen ulkoasusta ja ylläpidosta.

Ollessaan tyytymätön yksityinen henkilö voi valittaa standardointiprosessi-sivulla kuvatulla menettelyllä.

Työryhmän lakkauttaminen

Koska työryhmä on alunperin perustettu ratkaisemaan yksi ongelma on varsin luontevaa, että se lakkautetaan kun ongelma ratkaistaan. Jos ryhmän työstämä dokumentti saavuttaa Proposed Standard tai Draft Standard -aseman sillä ei yleensä enää ole toimintaa, mutta sen postituslista säilyy kunnes dokumentti etenee Draft Standard tai Internet Standard -asemaan.

Jos työryhmä ajautuu tilanteeseen, jossa se ei pysty suorittamaan perustamiskirjassaan määriteltyä tehtäväänsä voidaan sen tehtävää rajata kapeammalle sektorille, vaihtaa työryhmän puheenjohtajaa tai lakkauttaa ryhmä kokonaan.

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 15:14.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/11/ietf_org.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]