TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Internet-standardointi

Johdanto

Organisaatiot Standardointiprosessi Standardoinnin historia, nykyaika ja tulevaisuus Käytetyt lyhenteet

Linkit



Tekijät:
 Tuomas Lemminkäinen
 Jaakko Tiistola
 Ville Ylöstalo

Internet Draft

Internet Draft (I-D) on asiakirja, jonka työryhmä tai jokin ulkopuolinen elin tai vaikka yksityinen ihminen on tuottanut, ja on julkaistu I-D -hakemistossa. Internet Draft on voimassa kuusi kuukautta, ja se voidaan päivittää, korvata toisella tai poistaa käytöstä koska tahansa. Internet Draftiin ei saa viitata standardina eikä suosituksena. Internet Draftista tulee RFC, jos sen työstänyt työryhmä tai yksityinen henkilö esittää sitä IESG:lle ja IESG päättää julkaista sen RFC:nä, tällöin se poistetaan Draft hakemistosta.

RFC

Kun IESG julkaisee RFC:n, se määrää myös tälle kypsyysasteen (maturity level), joka kuvaa määrittelyn statusta. RFC:t voidaan jakaa kahteen ryhmään: TS (technical specification) tai AS (applicability specification). TS on varsinainen määrittely, se kuvaa jonkin protokollan, palvelun, käytännön tai formaatin. AS määrittelee, miten ja missä tilanteessa yksi tai usemapi TS pitää toteuttaa. AS voi myös määritellä käytön jollekin TS:lle, jolla ei ole Internet Standardin asemaa. Sekä AS:llä että TS:llä on kypsyysaste. TS:n käytön määrittelevällä AS:lla ei kuitenkaan voi olla korkeampaa kypsyysastetta, kuin TS:llä, jonka käyttöä se määrittelee. Lisäksi AS:llä on jokaisen kuvailemansa TS:n suhteen vaadittavuustaso (requirement level). Nämä tasot kuvaavat TS:n toteuttamisen tärkeyttä.

  • Required; tämän TS:n totettaminen on vähimmäisvaatimus
  • Recomemded; vahvasti suositeltu, tosin ei pakollinen
  • Elective; valinnainen, valmistaja toteuttaa, jos katsoo parhaaksen
  • Limited use; rajoitettu käyttö, suositellaan käytettäväksi vain määritellyissä erikoistapauksissa
  • Not Recomended; ei suositella käytettäväksi

Standardointiprosessin kypsyysasteet

Määrittelyt, jotka päätyvät Internet standardiksi, käyvät läpi tämän kolmivaiheisen kehittämisen, testaamisen ja hyväksynnän prosessin. Prosessin askeleita kutsutaan kypsyysasteiksi (maturity level).

  • Proposed Standard; ensimmäinen kypsyysaste. IESG:n päätöksellä Internet Draft siirretään tälle asteelle. Tällä tasolla määrityksellä ei tarvitse olla yhtään toteutusta tai käyttökokemusta, vaikkakin ne olisivat toivottavia. IESG voi kuitenkin vaatia toteutuksen tai käyttökokemusta jos spesifikaatio vaikuttaa olennaisesti Internetin ydinprotokolliin tai sillä on huomattava operatiivinen vaikutus Internetiin. Määrittelyn täytyy pysyä tällä kypsyysasteella vähintään kuusi kuukautta ennenkuin se voi edetä prosessissa.
  • Draft Standard; määrittely, jolla on vähintään kaksi itsenäistä, erillistä ja yhteensopivaa toteutusta, voidaan IESG:n päätöksellä nostaa tähän luokkaan. Määrittely tarvitsee vielä laajamittaisia kenttäkokeita. Tämän kypsyysasteen minimikesto on neljä kuukautta.
  • Internet Standard; teknisesti kypsä määrittely, jolla on merkittäviä toteutuksia ja onnistunutta käyttökokemusta, ja sen katsotaan merkittävästi hyödyttävän Internet-yhteisöä, voidaan nimittää Internet Standardiksi. Internet Standardi saa oman STD sarjan numeron, mutta säilyttää myös RFC numeronsa.

Jos määritys ei ole saavuttanut Intenet Standardin asemaa ja on säilynyt samalla kypsyysasteella 24 kuukautta, IESG päättää kehitystyön jatkamisesta tai lopettamisesta. Jatkossa IESG käsittelee määritystä automaattisesti 12 kuukauden välein. Samalla päätetään määrityksen uudesta kypsyysasteesta tai mahdollisesta siirrosta Historic-asemaan. Tällä menettelyllä ei haluta painostaa työryhmiä vaan se on pikemminkin menetelmä poistaa paikalleen hyytyneet määrittelyt prosessista.
Määrityksen siirtämistä Historic-asemaan kuka tahansa, jolloin IESG käsittelee asian.

Standardisointiprosessin ulkopuoliset kypsyysasteet

  • Experimental; tämä määrittely kuuluu johonkin projektiin, mutta on julkaistu tiedoksi Internet yhteisölle. Tälläinen määrittely voi olla IETF-työryhmän, jonkin muun Internet-tutkimusryhmän (esim. IRTF) tai yksittäisen henkilön julkaisema.
  • Informational; tämä määrittely ei edusta mitään määrittelyä tai suositusta, vaan se on julkaistu yleiseksi tiedoksi. Internet-yhteisön ulkopuolisten tahojen määrittelyt, jotka eivät kuulu standardointiprosessiin, voidaan julkaista Informational-statuksella.
  • Historic; määrittelyt, jotka ovat vanhentuneita tai korvattu uudemmalla, siirretään Historic-statukselle.
  • Best Current Practice; nämä määrittelyt kuvaavat yhteisön mielipiteen jonkin prosessin tai menettelyn suorittamiseksi (esimerkiksi Internet Standardointiprosessi: BCP RFC2026.)
[Kuva kypsyysasteista]
RFC:den kypsyysasteet.

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 15.11.1999 15:13.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s99/htyo/11/idjarfc.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]