TKK | Tietoverkkolaboratorio | Opetus

Varhainen optinen tiedonsiirto

Pääsivu
Alkuajat
Keskiaika
Nykyaika
Suomi
Yhteenveto




Tästä sivusta vastaavat:

Toni Mäki tmaki@cc.hut.fi

Sami Tähtinen stahtine@cc.hut.fi

Henri Ståhl hstahl@cc.hut.fi

Vanhimpia optisia tiedonsiirtomuotoja olivat erilaiset soihtujen, rovioiden tai savumerkkien avulla siirretyt signaalit. Yksinkertaisimpia viestintätapoja olivat soihdut tai nuotiot, jotka kertoivat esimerkiksi vihollisen lähestymisestä.

Muinainen kreikkalainen näytelmäkirjailija Aiskhyloon (525-456 eKr) kuvasi tragediassaan Agamemnon Troijan sodassa käytetyn soihtulinkkiyhteyden. Tieto sodan voittamisesta siirrettiin Troijasta Argokseen soihtulinkeillä, joista pisin välimatka oli 177 km. Tieto Troijan valloituksesta oli perillä Argoksessa vielä samana päivänä valloituksen aikana.

Sivistyneempiä muotoja olivat erilaisiin merkkikoodeihin perustuvat viestintätavat. Esimerkiksi useamman soihdun ryhmällä pystyttiin siirtämään jo useita tietoyksikköjä kerrallaan. Myös intiaanien käyttämät savumerkit pystyivät ilmaisemaan useita erilaisia asioita.

Kreikkalaiset Kleoksenos ja Demokleitos kehittivät noin 450 eKr. kahteen viiden soihdun ryhmään perustuvan optisen lennättimen. Tällä lennättimellä pystyttiin siirtämään kerrallaan yksi kirjain 25 kirjainta käsittävästä kooditaulukosta.

Jatkamme matkaa keskiajalle.

Tietoverkkolaboratorio on nyt osa Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitosta. Tällä sivulla oleva tieto voi olla vanhentunutta.

Kurssien ajantasainen tieto on MyCourses-palvelussa.

Tämä sivu on tehty oppilaiden harjoitustyönä. Tietoverkkolaboratorio ei vastaa sivun oikeellisuudesta, ajantasaisuudesta tai ylläpidosta. Vakavissa tapauksissa yhteyshenkilöinä toimivat ja Webmaster.
Sivua on viimeksi päivitetty 23.11.1998 19:59.
URI: http://www.netlab.tkk.fi/opetus/s38118/s98/htyo/15/vanha.shtml
[ TKK > Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto > Tietoverkkolaboratorio > Opetus ]